Beeldenroute als toeristische trekpleister

Castricum – Als het aan wethouder Ron de Haan ligt, staan er dit najaar vijftig organische beelden in de Castricumse duinen. Een ode aan het landschap en een potentiële toeristische trekpleister. ,,We willen toeristen en recreanten meer keuzemogelijkheden geven in dit gebied.”

Zeven gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben met elkaar gekeken op welke manier toeristen vanuit de hoofdstad naar de regio gelokt kunnen worden. De Haan: ,,Dit gebied kent veel uniek waarden: dijken, de polder, een mix van zoet en zout water. Wat bindt ons? Daar hebben we lang over nagedacht. De keuze is gevallen op kunst in het landschap. Dit najaar hopen we een beeldenroute te kunnen realiseren met vijftig beelden van internationale kunstenaars. Beelden die kapot gaan door de weersinvloeden.” De beeldenroute loopt van Huis van Hilde tot aan de Hoep.

De gemeente wil het project meefinancieren vanuit de cultuurnota. Die moet nog worden vastgesteld. ,,Binnen de gemeente is er voldoende geld voor”, stelt De Haan. ,,Ik zou het fantastisch vinden als de gemeente Noord-Holland ook een bijdrage levert. Dat is een mooie tegenhanger op het circuit van Zandvoort.” (Mardou van Kuilenburg, foto: F. Langenbach)