Archeologen vinden oude Oer-IJ geul, geen sporen van bebouwing

Bakkum – Maandag is aan het eind van de Madeweg uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan naar sporen van het kasteel van Floris van Bakkum, dat hier in de late middeleeuwen moet hebben gestaan.

De verwachtingen waren hooggespannen. Uitgebreid literatuuronderzoek en nadere bestudering van oude kaarten en luchtfoto’s door amateur archeoloog Hans van Weenen uit Castricum wezen op de mogelijke aanwezigheid van het verdwenen kasteel en rechtvaardigden veldonderzoek ter plaatse. Hem waren afwijkende patronen in het landschap opgevallen, die verklaard konden worden door de menselijke activiteiten.

In Bakkum ging het om een elektromagnetisch onderzoek, waarbij als het ware door de grond heen wordt gekeken. Voor deze zogenaamde non-destructieve methode hoeft niet te worden gegraven. Detectoren meten de weerstand in bodem, waardoor profielen van bebouwing digitaal zichtbaar worden gemaakt.

In 2018 ontdekte Hans van Weenen ook de resten van voormalig de kasteelplaats ’t Blockhuijs bij de Oosterbuurt in Castricum. Van Weenen is actief als bestuurslid van de Stichting Oer-IJ. Vanuit dit burgerinitiatief wordt nagedacht hoe in het landschap voor het publiek tastbaar kan worden gemaakt dat hier in de periode tussen 1000 en 1500 veel kastelen hebben gestaan. Croonenburg en Oud Haerlem zijn andere voorbeelden van verdwenen burchten.

Op de foto:
Wethouder Ron de Haan laat zich bijpraten door onderzoeker Joep Orbons. Links Hans van Weenen. (Foto: aangeleverd)