Abshero, Kipketer en Chepngeno favorieten voor winst Egmond Halve Marathon

De NN Egmond Halve Marathon heeft een drietal Afrikaanse lopers van wereldniveau aan de start staan. In het mannenveld maken Gideon Kipketer (foto) en Ayele Abshero op zondag 13 januari hun opwachting in Egmond aan Zee. Voor de winst bij de vrouwen maakt de Keniaanse Jackline Chepngeno de meeste kans. De winterklassieker van organisator Le Champion met het parcours over het strand en door de duinen staat ieder jaar garant voor een enerverende strijd tegen de elementen.
De 28-jarige Ayele Abshero is een marathonatleet uit het NN Running Team. Tijdens de Dubai Marathon van 2012 liep Abshero de snelste tijd ooit voor een debutant met een tijd van 2.04.23. Hij liep al twee keer eerder mee in Egmond, in 2011 en 2014, en schreef beide edities op zijn naam. In 2014 werd hij nipt eerste voor teamgenoot Gideon Kipketer uit Kenia. Dit jaar nemen de twee lopers het opnieuw tegen elkaar op. De 26-jarige Kipketer maakte in 2012 de switch naar wegwedstrijden met twee opvallende debuten van 59.53 op de halve marathon en 2.08.14 op de hele marathon. In 2017 verbeterde hij in Tokyo zijn PR op de klassieke afstand met ruim twee minuten naar 2.05.51, goed voor een tweede plaats achter de voormalige wereldrecordhouder Wilson Kipsang. Zijn stijgende status in mondiale marathons werd bevestigd toen hij afgelopen jaar in Amsterdam met een tijd van 2.06.15 vierde werd in een ongekend sterk deelnemersveld.
Eerder maakte Le Champion al de deelname van de Nederlandse toppers Michel Butter, Khalid Choukoud, Ronald Schröer en Edwin de Vries bekend. Het gevecht tussen hen en de internationale lopers is in Egmond altijd interessant. Vanwege het unieke en zware karakter van het parcours zijn de nationale atleten hier niet kansloos, in tegenstelling tot andere grote wedstrijden.
Naar verwachting zal de kopgroep bij de vrouwen worden aangevoerd door Jackline Chepngeno, eveneens een atlete uit het professionele running team van Global Sports Communication en NN Group. De lange afstandloopster liet al op vrij jonge leeftijd haar talenten zien. In 2016 finishte ze tweede tijdens de Afrikaanse Kampioenschappen in Durban op de 10.000 meter (31.27). Ook won ze het zilver tijdens de wereldjeugdkampioenschappen in 2009 op de 3.000 meter en datzelfde jaar brons tijdens de wereldcrosskampioenschappen voor junioren. Nadat ze in 2017 moeder is geworden, heeft ze een sterke comeback gemaakt. Afgelopen oktober liep ze in Amsterdam haar eerste marathon in 2.24.38 (zesde plaats).
De vrouwen krijgen 9.17 minuten voorsprong op de mannen. Dit is het verschil tussen de parcoursrecords van de mannen en vrouwen. De loper of loopster die het eerste over de finish komt, wint een extra prijs. De wedstrijd wordt vanaf 12.00 uur live uitgezonden door NH Sport.
Kijk voor meer informatie over het evenement op www.nnegmondhalvemarathon.nl.