Missing image

125 fruitbomen afgehaald door ‘Fruitgeesters’

Zaterdag4 november  was het zover dat alle ”fruitgeesters”, die een appel- of perenboom hadden besteld, deze boom konden afhalen bij initiatiefnemer Nico Brantjes in Uitgeest.

In totaal 125 fruitbomen van het ras Uitgeester Zoet en Assumer Peer gingen van de hand in zijn tuin aan de Bonkelaar in het dorp dat die dag tijdelijk was omgedoopt in Fruitgeest.

Het zijn bomen die speciaal zijn gekweekt voor liefhebbers van dit bijzonder fruit. De historische fruitrassen die 140 jaar geleden hun oorsprong vonden in het dorp zijn normaal niet meer te verkrijgen. Voor deze gelegenheid bij de actie ”Uitgeest wordt Fruitgeest” zijn ze afgelopen jaar weer geënt en gekweekt. De typische Uitgeester rassen zijn door Nico weer nieuw leven ingeblazen om er voor te waken dat in de toekomst deze rassen verloren zouden gaan.

Bewoners van Uitgeest die afgelopen voorjaar hadden ingeschreven konden hun boom uitzoeken en thuis op een goede plek met bijgeleverde instructie planten. Bij die gelegenheid  kregen ze ook een uniek certificaat van echtheid met daarop een ludiek en vruchtbaar gemeentewapen.

Dat het zo’n succes zou worden had de bedenker en organisator niet verwacht. De bestelling van 125 stuks bleek uiteindelijk nog tekort en omdat er nog steeds mensen bellen heeft hij besloten de actie volgend jaar voort te zetten. Bewoners en buitenlui, die ook graag een van deze bijzondere fruitbomen willen hebben, kunnen zich melden op email adres.  nico.brantjes@gmail.com.