Inbrekers hebben het makkelijk in Castricum

Dinsdag is de politie in Castricum gestart met het Witte Voetjesproject. Op plaatsen waar het voor inbrekers gemakkelijk is een huis of schuur binnen te dringen, wordt de bewoner aangesproeken of een afbeelding van een wit voetje achtergelaten als waarschuwing.

Wijkagent Wesley Wessendorp vertelt: ,,Ik ging naar de omgeving Wamellant, waar die dag ook een woninginbraak had plaatsgevonden, en wijkagent Wil Gieling nam de omgeving Jan Hobergstraat voor zijn rekening. We troffen verschillende garages aan die niet op slot waren. Er stond bij een garage een mooie motor binnen. Bij een woning was de poort en achterdeur open. Bij het openen van de achterdeur kwam er geen reactie. De heer des huizes zat rustig met een zak chips tv te kijken met zijn rug naar ons toe. We hebben hem niet gestoord en een wit voetje achtergelaten.”

Bij een andere woning was de poort en achterdeur open. Bij het openen van de achterdeur kwam er geen reactie. De agent is omgelopen en heeft de bewoner gesproken. ,,Die was erg boos en wees naar de rottweiler. Dezelfde rottweiler die niet aansloeg en samen met de eigenaar tv aan het kijken was.” Bij een woning hing de sleutel in de schuur waar een mooie fiets stond. ,,Met deze sleutel kon de voordeur geopend worden. Op dat moment kwam de bewoner net aanlopen. Zij schrok, maar was ontzettend blij dat ze op het risico gewezen werd. Bij een andere woning was de poortdeur niet afgesloten, maar vervolgens kwam je terecht op een grindpad. De bewoner kwam meteen aanlopen. Wat verder opviel is dat heel veel fietsen op slot staan in de schuur. En er zijn veel bewegingsmelders die goed werken en steeds meer deuren hebben geen klink meer, maar een deurknop.”