Boeiende broederstrijd bij SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 26 april speelden de schakers van SV Vredeburg de 26e ronde van de interne competitie. Het leverde een aantal spannende partijen op. De broers Nico en Chiel Pepping zijn qua schaakkunsten aan elkaar gewaagd. Waar Nico doorgaans iets meer defensieve bedachtzaamheid etaleert, laat Chiel wat meer aanvallende creativiteit zien. Dat beeld klopte ook deze keer… totdat Chiel in zijn aanvalsdrang een toren onbewaakt achterliet, die prompt werd geslagen. Met een toren meer pakte de oudste broer de aanval over en schoof fijntjes naar een vol punt.

Barry Blekemolen boekte dit seizoen al enkele fraaie zeges, maar de mooiste scalp was die van Bert Hollander, die weliswaar goed uit de opening van zijn geliefde Koningsgambiet kwam, maar in het middenspel zijn hand overspeelde. Blekemolen roofde één, twee pionnetjes en trok de partij fraai naar zich toe. Peter Zeeman en Hans de Goede zorgden voor een spectaculaire partij, waar over en weer diverse dreigingen in de stelling werden gevlochten. Het was Peter Zeeman die het diepst had gerekend, een vijandelijke toren ophaalde en aan een winnende aanval kon beginnen.

London-system

 Hidde Ebels probeerde met behulp van zijn favoriete London-system Ed Stolp het leven zuur te maken, maar moest constateren dat de oude rot over de juiste antwoorden beschikte en berustte na een zet of dertig in remise. De aanval van Robin Rommel met een sterke toren over de g-lijn was Theo Al te machtig. Zo wist Rommel weer enkele plaatsen te stijgen op de ranglijst. Samer Alrayes versloeg Jaap-Jan Min via een prachtige aanval over de b-lijn. Met een toren werd eerst de vijandelijke dame verdreven om vervolgens de genadeklap toe te dienen richting de zwarte koning.

In zijn partij tegen de sterke Fransman Cédric Lagarrigue brandde Harold Ebels zijn vingers aan een vergiftigde pion, verloor een paard en staakte al vroeg de strijd. Arthur Wilbie zorgde in zijn partij tegen Thijs Min voor een fraai matje, waarbij de zwarte koning op veld h8 werd opgesloten en geliquideerd. De spelers van SV Vredeburg spelen dit seizoen nog twee competitieronden, waarna met het traditionele simultaan (24 mei) en een spetterend jubileumtoernooi (31 mei) het vijftigste seizoen zal worden afgesloten. (Foto: Pixabay)