De bevrijdingsvuurestafette van AV Castricum

Castricum – Atletiekvereniging Castricum (AVC) heeft in 2019 voor de eerste keer een bevrijdingsloop georganiseerd. Dat gebeurde in samenspraak met de gemeente, het 4 en 5 mei comité en het Veteranencomité. De toenmalige burgemeester Toon Mans was destijds zeer enthousiast en heeft AV Castricum gevraagd of men dit jaarlijks wilde organiseren. In november 2023 deed AVC-lid John Oudejans opnieuw een oproep aan de leden van AV Castricum om de animo te peilen voor een bevrijdingsloopestafette. Al snel had hij de eerste aanmeldingen binnen voor deze bijzondere loop, die elke vijf jaar gehouden wordt om de vrijheid te vieren.

Op zaterdag 4 mei vertrekken 19 deelnemers (uit verschillende loopgroepen van AVC) inclusief een coach en drie fietsers. Ze verzamelen om 19.45 uur bij het oorlogsmonument in Castricum. Omstreeks 20.30 uur, na het afronden van de ceremonie van de dodenherdenking, stappen de lopers in de bus voor de rit naar Wageningen. Ze komen aan in Wageningen om ongeveer 22.30 uur bij het bekende hotel ‘De Wereld’. Na de bevrijdingsvuurceremonie zullen de deelnemers fakkels overhandigd krijgen om het bevrijdingsvuur over Nederland te gaan verspreiden. Dit bevrijdingsvuur wordt sinds 1948 ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken in Wageningen. Het markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Tijdens de nationale bevrijdingsvuurestafette verspreiden de hardlopers, als start van Bevrijdingsdag, het bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Het doel van elke deelnemende loopgroep is om op 5 mei de vlam te ontsteken in de eigen gemeente. Het team van bijna twintig estafettelopers legt in totaal 130 kilometer en per persoon een afstand tussen de 16 en 20 kilometer af. Ze starten om middernacht en lopen dus in het donker. Het team bestaat uit leden en trainers van AV Castricum. Dit AVC-team zal tussen 10.00 en 11.00 uur aankomen bij het clubhuis van AV Castricum, daar kunnen ze even bijkomen en genieten van een lunch.

Rond 11.30 uur wordt het team door het Veteranencomité opgehaald en begeleid naar het centrum van Castricum. Daarbij worden de lopers ook begeleid door de jongste leden van AV Castricum, samen gaan ze hardlopend naar het centrum. De aankomst van het bevrijdingsvuur op het Horecapleintje is op 5 mei om 11.55 uur. Daar zijn supporters ook van harte welkom. Om 12.00 uur start de ceremonie op het Bakkerspleintje met de overdracht van het bevrijdingsvuur. De burgemeester van Castricum zal hierna met de aangeboden fakkel het bevrijdingsvuur in Castricum aansteken. (Foto: AV Castricum)