Drone bewaakt de anderhalve meter afstand op het strand

Foto boven:
Leden van het Politie Droneteam houden via een drone in de gaten of men zich op het strand aan de coronaregels houdt. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Corona en de voorspelde drukte op het strand vraagt om het inzetten van middelen om de naleving van de regels te controleren. Op vrijdagmiddag om 13.30 uur arriveren er, op verzoek van de Veiligheidsregio, twee leden van het Politie Droneteam Apeldoorn bij de strandopgang om een drone in stelling te brengen. Laptops worden uitgeklapt en de drone wordt op veilige afstand geplaatst. Voordat deze de lucht in gaat wordt er afgestemd met Schiphol en met de Meldkamer in Haarlem. Hiervandaan kan men meekijken.

Nog geen kwartier later zoeft de drone door de lucht, zo’n vijftig tot honderd meter boven de duinen. Boven het strand mag deze niet komen. Vanaf de juiste hoogte krijgen de teamleden een aardig beeld van de drukte op het strand. Een zwerm meeuwen komt plotseling te dicht in de buurt van de drone, die zijn koers snel aanpast. Op het moment dat er een vliegtuig op enige afstand van de drone nadert wordt er een rood waarschuwingssignaal op de laptop weergegeven.

Tot aan het strand in Heemskerk is goed te zien waar zich grotere groepen mensen bevinden. Met name in het gebied van de eerste honderd meter, links en rechts van de strandopgang, bevinden zich twee groepen jongeren die dicht op een kluitje zitten. De bevindingen worden gemeld aan het Coördinatieteam in Alkmaar. Dan volgt een oproep. In Egmond wordt een zwemmer vermist. Alles wordt meteen ingepakt om de drone daar in te zetten. (Tekst: Henk de Reus)