Met de boswachter op pad door de Hempolder bij Akersloot

Akersloot – Tijdens een unieke wandeling op zondag 12 mei neemt de boswachter van Landschap Noord-Holland je mee naar de Hempolder. Met zestig hectare is de Hempolder misschien niet enorm groot, maar het is wel een heel bijzonder gebied met diverse weidevogels. De dijk van de polder is normaal afgesloten voor het publiek, maar voor deze wandeling wordt een uitzondering gemaakt.

Door de open ligging van de Hempolder, als een soort schiereiland in het Alkmaardermeer, is het traditioneel enorm rijk aan weidevogels. In de toptijd zitten hier met gemak tientallen paar grutto’s, maar ook andere weidevogels als tureluur, scholekster, graspieper en kievit. Je loopt de halve Hempolder rond via de dijk en uiteindelijk een klein stukje door het land naar de vogelkijkhut. Na het bezoek aan de hut gaat de wandeling weer terug naar het vertrekpunt. Totaal ongeveer 2,5 kilometer lopen; dus goeie wandelschoenen en goed ter been zijn is wel belangrijk.

In mei is het gras nog heel kort, dus waarschijnlijk kunnen er meerdere grutto’s en kieviten op het nest worden gespot. Met wat mazzel kom je een zomertaling of veldleeuwerik tegen, daarvan broedt een enkel paar in de Hempolder. In het riet langs de dijk kom je nog soorten als rietzanger, rietgors en kleine karekiet tegen. De boswachter vertelt alles over de weidevogels in de Hempolder en wat Landschap Noord-Holland doet om de Hempolder geschikt te houden voor deze weidevogels. 

De Hempolder was in 2023 onderwerp in een podcast. Je kunt dus alvast wat voorwerk doen, kijk hiervoor op www.landschapnoordholland.nl/weidevogelpodcast.

Wanneer: zondag 12 mei 2024 van 10.00 tot 12.00 uur.
Vertrekpunt: Werkschuur Landschap Noord-Holland, Hemweg 1; in Akersloot.

Zin om mee te gaan? Graag reserveren via www.gaatumee.nl.

(Foto: Landschap Noord-Holland)