Kabarett Dapitulet: een verrassende combi van theater en klassieke muziek

Castricum – De Castricumse José Onderdenwijngaard (55) werkt als communicatieadviseur bij de GGD Zaanstad, speelt in haar vrije tijd toneel bij Toneelgroep Expressie en gaat graag naar het theater. Theater Koningsduyn vroeg José alvast de voorstelling Kabarett Dapitulet te gaan bekijken. Een tragikomische muziekvoorstelling gemaakt en gespeeld door acteur Hans Dagelet en altviolist Esther Apituley (getrouwd in het echte leven) en pianist Christiaan Kuyvenhoven. In het stuk buitelen de drie karakters over elkaar heen, leven in harmonie, pesten elkaar de tent uit, kunnen niet zonder elkaar, het lijken wel mensen.

Hans Dagelet speelt een man die op late leeftijd uit pure frustratie politieagent is geworden om nog iets van orde in het leven te houden, maar of dat lukt? Ook in de voorstelling weinig orde, geen rode draad, de chaos regeert. José: „Absurdistisch theater heeft nooit zo’n duidelijke kop en staart. Ik zag er een beetje het thema in van de buitenstaander die erbij wil horen. Het was spannend met die drie personages, die ook alle drie prachtige muziek maakten op verschillende instrumenten, zoals viool, piano en trompet.”

Fascinerend

José was meteen geïntrigeerd door Hans Dagelet: „Mooi om te zien hoe hij in het begin in zijn eentje op het toneel een boek zit te lezen en heel lang de spanning vasthield. Dagelet kan zoveel uitdrukken met zijn spel, met zijn mimiek. Ik was tijdens de voorstelling vijf kwartier geboeid omdat er iedere keer iets gebeurt, iets komisch, iets ontroerends dat je nét niet verwacht. Ja, als je ervan houdt om je te laten verrassen en je te laten meenemen, is dit een zeer fascinerende voorstelling.”

Kabarett Dapilutet: zondagmiddag 26 januari, Theater Koningsduyn | Geesterhage, Castricum. 15.00 uur. Kaarten: www.geesterhage.nl

(Tekst: Marrit Molenaar) (Foto: aangeleverd)