Wolkunst in de tuin van kapitein Rommel

Castricum – Tot 12 oktober is een nieuwe expositie te bewonderen in de tuin van Kapitein Rommel. Monique Zuyderduin (54) is altijd bezig geweest als beeldend kunstenaar. Ze heeft sinds vijf jaar haar medium gevonden, werken met wol. Ze werkte in die tijd voor de GGZ en was ingeschakeld voor iemand met een zware depressie. Deze persoon kwam het bed niet meer uit. Door met deze persoon in gesprek te gaan kwam Monique erachter dat er fijne herinneringen waren aan het wol spinnen. De afspraak: ‘ik zorg voor een spinnewiel en zou je mij het spinnen kunnen leren’ maakte dat de persoon uit bed kwam en Monique bevangen werd door het wolvirus.

Ze krijgt wol van lokale schapen, die grazen in de duinen van Heemskerk. Ze spint en verft haar wol met natuurlijke materialen, soms met gebruik van oude recepten. Bovendien kweekt ze een aantal verfplanten zelf. Ze heeft haar eigen techniek ontwikkeld om met de geverfde, gesponnen wol te ‘schilderen’. Haar schilderijen maakt ze in haar atelier in de Broedmachine, een broedplaats voor creatieve kunstenaars en ondernemers in Beverwijk. Daar geeft Monique tevens workshops op aanvraag. De schilderijen, die op dit moment te bewonderen zijn in de Tuin van kapitein Rommel, zijn geïnspireerd op de zee.

,,De zee kan ons leren om beter naar ons innerlijke ritme te luisteren en vaker te kiezen voor diepgang in plaats van oppervlakkigheid.’’ (Laurence Devilairs). (Foto: aangeleverd)