Wethouder Binnendijk wil vaccinatiecijfer opkrikken

Het aantal gevaccineerde kinderen in de gemeente daalt. CKenG stelde daarover vorige maand al vragen aan het college. Verantwoordelijk wethouder Falgun Binnendijk (CDA) gaat in gesprek met de GGD over de ontwikkeling. ,,Het niet-vaccineren is echt een trend van nu. Informatie inwinnen via internet lijkt daarin belangrijker dan ons collectief geheugen. Dat vind ik zorgelijk.”

Het percentage gevaccineerde kinderen moet minimaal op 95 procent liggen om een uitbraak van ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus en polio te voorkomen. In Castricum is 90 procent ingeënt – en dat cijfer is nog niet eerder zo laag geweest. Aan de wethouder de belangrijke taak om de vaccinatiegraad weer omhoog te krijgen.

Risico
,,Vooral baby’s tussen de nul en elf maanden lopen risico. In hun eerste levensjaar krijgen ze vier vaccinaties tegen de ziektes. Maar als zij met drie maanden al naar de kinderopvang gaan, zijn ze onvoldoende beschermd.” Binnendijk wil ook in gesprek met kinderdagverblijven. ,,De vraag is natuurlijk: gaan zij kinderen weigeren of niet? Daarvoor is het wetsvoorstel van D66, dat nu nog in Den Haag ligt, belangrijk.”

Vanaf 1 januari 2019 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma.