Verlies viertallen SV Vredeburg

Limmen – Op dinsdag 13 december speelde het viertal van Vredeburg 3 een bondswedstrijd bij Krommenie 4. Op vrijdag 16 december ontving Vredeburg 4 de buren van Castricum 3. Tegelijkertijd werkten de overige schakers de dertiende ronde van de interne competitie af.

Vredeburg 3 bungelt onderaan in de vierde klasse C van de NHSB. De uitwedstrijd tegen koploper Krommenie 4 veranderde daar niets aan: 3-1 voor Krommenie. Adri Beentjes en Bert van Diermen sleepten een remise uit het vuur. Arthur Wilbie en Gijs Pouw gingen strijdend ten onder. Vredeburg 4, uitkomende in de vierde klasse B, ontving de ijzersterke koploper Castricum 3. Met een 4-0-nederlaag liep het duel uit op een deceptie voor Jan Brantjes, Harry Levering, Ed van Duin en Jeroen van Vliet. Van Vliet mocht zich daarbij verbolgen voelen: toen zijn tegenstander zich in het vroege middenspel niet hield aan de regel ‘aanraken is zetten’ was Van Vliet coulant, maar toen Van Vliet in het eindspel een stuk weg blunderde, was diezelfde opponent meedogenloos.

In de interne competitie wist Luc Janssen zijn achterstand op de ranglijst op koploper Bert Hollander te verkleinen. In het onderlinge duel offerde Hollander een stuk voor de aanval. Toen de aanval geen doorslaggevend karakter bleek te hebben, was het voor Janssen eenvoudig de ruïne aan de overzijde van het bord winnend te betreden. Harold Ebels en Hans de Goede maakten er een adembenemend schaakgevecht van. Ebels won – door een slimme manoeuvre met de toren op de 72e zet – maar dat had net zo makkelijk andersom kunnen zijn: De Goede had in het middenspel een fantastische aanval. Slechts via een geitenpaadje kon Ebels zijn koning van de g- naar de c-lijn spelen en in veiligheid brengen.

Sandra Hollander joeg de koning van Bert van Diermen naar het centrum van het bord om daar de executie uit te voeren. Remi Aafjes wist met een mooie aftrekaanval de stelling van Adri Beentjes te slechten. Tars Wanders was lekker op dreef en wist Jaap Jan Min het punt afhandig te maken. Harry Hageman ging met een keurige theoretische variant soepeltjes langs Dick Aafjes. Samer Alrayes bestendigde zijn hoge positie op de ranglijst door een fraaie zege op Barry Blekemolen. Eerst veroverde Alrayes een kwaliteit. Daarna bouwde hij aan een verdekte mataanval die Blekemolen niet zag aankomen. Komende vrijdag spelen de leden van SV Vredeburg het traditionele kersttoernooi. (Foto: Pixabay)