Vergeet mij niet, vraagt kastanje Johan

Bakkum – Een aantal inwoners van Bakkum kreeg de afgelopen dagen een wel heel bijzonder briefje in hun bus. Paardenkastanje Johan, één van de monumentale kastanjes aan de Van Oldenbarneveldweg, schreef een hartekreet. Hij moet gekapt worden. Toch hoopt hij dat mensen nog eens aan hem denken, als hij er straks niet meer is.

Wie Bakkum vanaf de Zeeweg inrijdt, kan ze niet missen: een rijtje prachtige, beeldbepalende kastanjes aan weerszijden van de weg. Op oude foto’s waar de Van Oldenbarneveldweg nog een zandpad is, staan ze al; toen nog iele sprietjes. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot echte ‘reuzen’. Eén van die reuzen is nu helaas aangetast door een zwam en daardoor niet stabiel meer. Hij wordt gekapt. Maar dat wil kastanje Johan niet zomaar voorbij laten gaan. Hij schrijft: ,,Wist u dat mijn naamgenoot, Johan van Oldenbarnevelt, ook door een bijl om het leven kwam? Toch weten veel mensen nog wie hij was. Nu lijkt het mij zo mooi dat u af en toe nog eens aan mij denkt, als ik er straks niet meer ben.’’

De kastanjeboom in vroeger tijden, toen nog een dun sprietje. (Foto: beeldbank Oud-Castricum)

Zoveel gezien

Johan vindt het lastig om te gaan, zo schrijft hij. Hij staat hier al zo lang, en heeft zoveel ‘gezien’. ,,Misschien waren mijn bladeren een schuilplaats tegen de regen. Of verzamelde u mijn kastanjes om er poppetjes of spinnenwebben mee te maken. Ik heb nieuwe liefdes zien ontstaan. Er is zelfs iemand die van mijn zaden zalfjes, massageolie en wasmiddel maakt!’’ Hij vraagt bewoners hun herinneringen samen te delen.

Deel uw herinneringen!

Heeft u ook mooie herinneringen aan deze prachtige kastanje? Alle herinneringen zijn welkom, of het nu verhalen of foto’s zijn, of misschien zelfs wel kunstwerken. Plaats ze in de groep ‘Kastanje Johan van Oldenbarneveld Bakkum’ op Facebook. Johan is u dankbaar.