Titel voor Hollander na Armageddon

Limmen – Op de eerste vrijdagavond van het jaar vindt bij SV Vredeburg traditioneel de strijd plaats om het jaarlijkse snelschaakkampioenschap. In de editie van 2024 streden 22 schakers in negen ronden om de felbegeerde trofee. Bij het snelschaken – ook wel Blitz genoemd – hebben de spelers niet meer dan vijf minuten bedenktijd per persoon per partij. Partijen worden op het bord of op de klok beslist. Analytisch vermogen, tactische vaardigheid en snelheid van handelen zijn vereist om succesvol te zijn. Wild-West-taferelen op het bord zijn eerder regel dan uitzondering!

Na negen ronden snelschaken waren het favorieten Bert Hollander en Luc Janssen die beiden acht punten hadden gescoord. Hollander had remise moeten afstaan aan Bob Stolp en aan Hidde Ebels. Janssen had het onderlinge duel verloren van Hollander. Een ’tiebreak’ van twee partijen moest beslissen wie er met de titel vandoor zou gaan. Zou dat titelverdediger Hollander – voor de zesde keer – zijn? Of Janssen, die zijn tweede titel kon grijpen? In de eerste barragepartij won Hollander nadat Janssen zijn dame had laten glippen, maar in de return maakte Janssen gelijk.

Curieuze opstelling

Hollander liet een gaatje vallen in de verdediging rondom de zwarte koning waar Janssen in de ‘dying seconds’ gebruik van maakte. Een zogenaamde Armageddon-partij zou de beslissing moeten brengen. In een dergelijke partij heeft wit – Hollander lootte wit – vijf minuten, maar moet winnen. Zwart heeft vier minuten, maar heeft aan remise genoeg. In een doldrieste partij waarin alle risico’s werden genomen, stond Hollander, mede dankzij een curieuze opstelling van dame en koning, voortdurend onder druk, maar de klok was zijn vriend. Met nog slechts elf seconden op de teller verzuimde Janssen, in een stelling die nog niet gewonnen was, zijn koning na een schaakje weg te spelen en kon Hollander opgelucht de winst claimen.

Kort achter het geweld van de matadoren Hollander en Janssen leverden Hidde en Harold Ebels een puike prestatie door met respectievelijk 6,5 en zes punten beslag te leggen op de derde en de vierde plaats. Hun oefenpotjes tijdens de kerstdagen hadden blijkbaar hun vruchten afgeworpen! Met 5,5 punten eindigden Bob Stolp en debutant Peter Zeeman op plek vijf en zes. Met een score van vijf punten werd de top tien gecompleteerd door achtereenvolgens Robin Rommel, Tars Wanders, Dean Piepers en Barry Blekemolen. Na het enerverende snelschaken krijgt in de komende weken de interne competitie z’n vervolg. Ook staat voor Vredeburg 2, op donderdag, een bondsduel op de rol bij Purmerend 3.

Op de foto:
Bij afwezigheid van verenigingsvoorzitter Jan Brantjes mocht penningmeester Bob Stolp de felbegeerde trofee aan de nieuwe snelschaakkampioen overhandigen. (Foto: aangeleverd)