waterskiën

Tips voor een dagje uit bij recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer

PARTNERBIJDRAGE

Als de zon zich weer van zijn beste kant laat zien, wordt het drukker in recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer. In dit recreatieschap geniet het hele gezin van een aangenaam dagje uit. Wie het recreatiegebied niet goed kent, ontdekt hieronder enkele praktische tips voor een dagje uit bij het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Parkeren

Parkeren bij de recreatieschappen is gratis. De parkings zijn echter niet bewaakt. Op zich geen probleem, al realiseren veel mensen zich bij auto verzekeren dat de meeste verzekeringen geen dekking bieden als je niet kunt achterhalen wie schade gemaakt heeft aan je voertuig. Dat is altijd een overweging voor wie op een onbewaakte parkeerplek parkeert.

De leukste activiteiten

Het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft een meer van 660 hectare. Op en rond het water valt veel te beleven. Het is er fijn zwemmen, waterskiën en surfen. Of volg één van de vele kanoroutes over het meer. Op de speel- en ligweides van de omliggende recreatieterreinen is het lekker genieten tijdens een warme zomerdag. Dankzij het breed aflopende zandstrand is het meer uitstekend geschikt om met kinderen te bezoeken. Wie geen zin heeft om te zwemmen, kan zich vermaken op de schommel, op de kabelbaan of op één van de sportvelden. Verschillende recreatiegebieden, onder andere Zwaansmeer, beschikken over een jachthaven, waar elk soort boot een geschikte ligplaats

vindt. Wie niet meer weg wilt van het recreatiegebied kan een kampeerplaats reserveren op de dagcamping van één van de recreatiegebieden.

Wie niet van watersport houdt, heeft nog vele andere mogelijkheden. Onder andere het recreatiegebied Uiterdam staat bekend om de goede visplekjes. Ook in Zwaansmeer is het heerlijk vissen vanaf de vissteigers. Er zijn wel meer dan 20 vissoorten te vinden in het recreatiegebied. Blankvoorn, snoekbaars, paling en brasem zijn de meest voorkomende soorten.

Natuurliefhebbers maken mooie wandelingen of fietstochtjes in het gebied. In het typische veenweidegebied gedijen vele kwetsbare plantensoorten, zoals zonnedauw en orchideeën. Er zijn vele weidevogels, zoals de kievit, de kemphaan, de tureluur en de grutto, en verschillende riet- en watervogels, zoals baardmannetjes, blauwborstjes, roerdompen en smienten, te vinden. In de streek zijn er verschillende boeren die streekproducten verkopen op verschillende locaties langs de wandel- en fietsroutes.

Eten en drinken

Wie dorst heeft of een hapje wil eten, kan terecht bij de recreatieterreinen. Ze beschikken echter niet allemaal over een eetgelegenheid. Bij recreatieterrein Uiterdam is er enkel een snackwagen te vinden, terwijl er in de buurt van recreatieterrein Zwaansmeer een restaurant te vinden is.