Recreatieschap start campagne om zwerfafval te voorkomen

Regio – Recreëren in eigen land is weer populair. Vanwege de coronamaatregelen bleven in 2020 totaal zo’n 5,9 miljoen recreanten in eigen land en dat is bijna een kwart meer ten opzichte van de jaren daarvoor. Velen bezochten recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer, met de recreatieterreinen Zwaansmeer, Dorregeest en De Hoorne, Uiterdam en De Woudhaven. Ze ontdekten dat het op een zonnige dag heerlijk genieten is van water, strand, ligweides en terrassen. De drukte bracht ook veel afval met zich mee. De onzekere zomerperiode door aangescherpte maatregelen zorgt voor velen opnieuw voor een vakantie in eigen land. Daarom starten de vijf recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland gezamenlijk een zwerfafvalcampagne. Hierin maken ze de bezoekers bewust van medeverantwoordelijkheid voor een schoon recreatiegebied.

Iedereen verwacht schoon

Een schoon recreatiegebied in de buurt lijkt zo vanzelfsprekend. Schoon zorgt voor optimaal genieten. Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand! Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.

Maak van je afval geen zwerfafval

Daarom start het recreatieschap een bewustwordingscampagne met de oproep om mee te helpen de terreinen zwerfafvalvrij te houden. Bij de entrees van de terreinen Zwaansmeer en Dorregeest staan banners met om bezoekers te stimuleren hun afval op te ruimen. En er komt een speciale campagnefilm waarin Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu benoemt. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in de verschillende bakken kan opruimen.

Promotie in het gebied

Op warme zomerdagen trekt de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan. Zo hoopt het recreatieschap de bezoekers te motiveren afval te deponeren in de afvalbak. De zwerfafvalcampagne is een gezamenlijke campagne voor de recreatiegebieden Alkmaarder- en Uitgeestermeer, Geestmerambacht en Park van Luna, Groengebied Amstelland, Spaarnwoude en Twiske-Waterland. Kijk op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl voor meer informatie over het gebied. (Foto: aangeleverd)