Stacheln in proeflokaal Danpegheest

Limmen – Op zondag 18 februari komt Frans Ruiter de bieren van brouwerij Dampegheest naar wens van de klant stacheln. Het is bijzonder om de bierverandering te proeven. Hieronder een uitleg over stacheln.

Bier stacheln is een van oorsprong Zuid-Duitse traditie. De ruimtes waar bier bewaard werd, waren in de winter erg koud. Daarom werd er een door vuur verhitte gloeiendhete ijzerstaaf in het bier gedompeld, waardoor het op een meer aangename drinktemperatuur kwam. Omdat het ijzer vaak een puntige pook was, werd de procedure al snel ‘stacheln’ genoemd. De traditie ontstond bij smederijen, omdat die altijd wel een ijzer in het vuur hadden liggen.

Tijdens het stacheln karamelliseren de (onvergiste) restsuikers in het bier en krijgt het koolzuur een ‘hitteschok’ van de 600 graden hete staaf, waardoor er een deel van uit het bier ontsnapt. Hierdoor ontstaat er een smaakverandering én krijgt het bier een zachter mondgevoel! Vooral wat zoetere donkere bieren als een Dubbel, Bockbier of Quadrupel lenen zich hier goed voor. Naast de smaakbeleving is het ook nog eens een visueel spektakel!

Proeflokaal Dampegheest aan de Schoolweg 1 is op zondag 18 februari open van 15.00 tot 20.00 uur. (Foto: Brouwerij Dampegheest.)