Schaken: Van Dijk pakt cruciaal halfje

Limmen – Op vrijdag 28 oktober speelden de schakers van Vredeburg 1 een bondswedstrijd bij KTV 1 in Enkhuizen. De overige, in Limmen achtergebleven, spelers werkten ronde zeven van de interne competitie af.

Vredeburg 1, ingedeeld in de loodzware eerste klasse A van de NHSB, trof in KTV een concurrent uit de staart van de ranglijst. Sandra Hollander tekende voor de 1-0. Na een prachtige paardzet moest haar tegenstander de dame inleveren. Hij gaf onmiddellijk op. Luc Janssen, de eerste bordspeler, stelde zich tevreden met een remise in een complexe stelling. Ook Ed Stolp noteerde een halfje. De stelling was nog niet ‘afgekloven’, maar van concreet perspectief was evenmin sprake. Barry Blekemolen trakteerde zijn jonge opponent aan het achtste bord, op een mooi Röntgenschaak en won daardoor een toren.

Toen Bob Stolp via een prachtige combinatie op de koningsvleugel de 4-1 op het scorebord zette, leek een strakke zege voor Vredeburg aanstaande. Maar Bert Hollander en Harold Ebels gingen tegen het middernachtelijk uur beiden strijdend ten onder. Hollander, die lang goed tegenspel bood, ging in het eindspel – tot zijn afgrijzen – opzichtig de fout in. Ebels kon met zijn Siciliaanse verdediging de vijandige opmars van pionnen in het centrum uiteindelijk niet pareren. Met een tussenstand van 4-3 waren alle ogen gericht op het tweede bord. Daar probeerde Wim van Dijk de kalmte te bewaren en een ingewikkeld pionneneindspel met paard en loper tegen twee lopers tot een goed einde te brengen. Dankzij goed positioneel spel en adequaat handelen in de tijdnoodfase incasseerde Van Dijk het cruciale halfje: 4,5-3,5 voor Vredeburg! KTV moest de verenigingsnaam – Kan Tegen Verlies – letterlijk een invulling geven.

In de interne competitie deed Robin Rommel goede zaken door met de zwarte stukken van Gijs Pouw te winnen. Bij een uitgebreide ruil van stukken in het middenspel bleek Pouw plotseling een loper meer te hebben afgestaan. Hidde Ebels bestreed met succes in hoog tempo de inmiddels bekende Nijlpaard-opstelling van Aart van den Brink. Ook Samer Alrayes had de vis vlot op het droge. Na drie kwartiertjes kon Harry Levering de koning omleggen. Dick Aafjes hield – zeer knap – de sterke Tars Wanders op remise. Paul de Ruijter maakte een sprongetje op de ranglijst door middel van een nette zege op Arthur Wilbie. (Foto: Pixabay)