Schaken: Stolp verorbert Piepers

Limmen – Na een spetterend jubileumfeest vanwege het 50-jarig bestaan van de vereniging een week eerder, zaten de schakers van SV Vredeburg op vrijdag 15 maart gewoon weer achter het schaakbord. Zij speelden ronde 21 van de interne competitie.

Dean Piepers draait een mooi seizoen waarin hij menig sterker geachte tegenstander versloeg. Maar tegen veelvoudig clubkampioen Bob Stolp was het toch andere koek. Al na een zet of vijftien won Stolp, na een mooie penning van een paard op veld d2, een kwaliteit. En hoewel Piepers zich nog verweerde, werd hij in het vervolg toch langzaam opgepeuzeld door de sterke Stolp. Peter Zeeman en Barry Blekemolen vermaakten de omstanders met een bloedstollend gevecht. In opperste tijdnood was het Zeeman die kopje-onder ging nadat zijn opponent verrassend de g-lijn opende en zodoende zijn toren actief aan de koningsaanval mee liet doen.

Harold Ebels werd vanwege zijn verdiensten voor de vereniging – hij was 23 seizoenen secretaris van het bestuur; schreef bijna vierhonderd verslagen en artikelen voor website en krant en organiseerde de jaarlijkse simultaansessies met topspelers – tijdens het jubileumfeest benoemd tot erelid van SV Vredeburg. Dat was voor tegenstander Tars Wanders echter geen reden om mee te werken aan een makkelijke partij voor Ebels. Het was hard tegen hard: een half punt was bijgevolg waar beiden zich tevreden mee moesten stellen.

In een eindspel met paard en twee pionnen tegen een loper leek Marlies Sturk te gaan winnen van Ferry Haan, maar Haan wist de loper zodanig te positioneren dat de vijandelijke pionnen geen vooruitgang konden realiseren en boekte zo een knappe remise. Arthur Wilbie probeerde het, in zijn partij tegen Marcel Wester, nog met een ultiem remise-aanbod, maar Wester had goed gezien dat zijn voordelige stelling winnend was en bedankte beleefd. Dick Aafjes was in goede vorm. Met knap spel sloopte hij de verdediging rondom de witte koning van Adri Beentjes.

Koploper Luc Janssen had het niet eenvoudig in zijn partij tegen Robin Rommel, maar wist in het eindspel toch de overwinning veilig te stellen. Pieter Klein baalde. Hem trof het lot dat bij schaakavonden nu eenmaal met regelmaat aan de orde is: hij was ‘oneven’. Deze week hebben Vredeburg 2, 3 en 4 de laatste bondswedstrijden van het seizoen en wacht ronde 22 van de interne competitie. (Foto: Pixabay)