Schaken: Pepping profiteert van dameruil

Limmen – Op vrijdag 21 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de zesde ronde van de interne competitie. Dertien tafels waren bezet. Niemand was ‘oneven’.

Robin Rommel zorgde voor een bescheiden stunt door koploper Bert Hollander een half punt afhandig te maken. De centraal geposteerde dame van Rommel zorgde voor zoveel dreiging dat Hollander geen begaanbaar pad meer vond en genoegen nam met een remise. Harry Levering stond na enkele goede resultaten hoog op de ranglijst en moest het bijgevolg opnemen tegen meervoudig clubkampioen Bob Stolp. Levering werd vlot tot de orde geroepen en hoopt in de volgende ronde een gelijkwaardiger opponent te treffen. Nico Pepping zag plotseling dat hij na dameruil een toren van tegenstander Arthur Wilbie kon veroveren. Daarna was het winnen van de partij een koud kunstje.

Aart van den Brink speelde met zijn defensieve Nijlpaard-variant sterk tegen de hoger gerangschikte Harold Ebels. Een remise leek binnen handbereik, totdat Van den Brink zomaar een paard en daarmee de partij weggaf. ,,Dat heb je dus als je ouder wordt… maar het was wel een mooie partij’’, berustte Van den Brink. Luc Janssen, die zich bediende van de Franse verdediging, won al in de opening een pion van Samer Alrayes en bouwde het voordeel kundig uit naar een heel punt. Adri Beentjes kwam na een puike partij tegen de sluwe Barry Blekemolen in een remise-achtig eindspel met aan beide zijden een koning, een toren en vier pionnen. Beentjes bewoog zijn toren echter niet naar een positie achter de vijandige pionnen – wat wel nodig was – nu werd Beentjes alsnog verschalkt: zuur!

In zijn partij tegen Marcel Wester liet Pieter Klein zien snelle vorderingen te maken. Hij won na de opening een cruciaal pionnetje, vervolgens nog één, en schoof keurig naar een vol punt. Marlies Sturk kwam van een koude kermis thuis: tegen Gijs Pouw leek zij in het eindspel, na pionwinst, op weg naar een mooie zege. Maar op de een of andere manier was Pouw toch degene die het eerst een promotieveld bereikte. De langste partij van de avond was die tussen Dick Aafjes en Ed Stolp. De samenvatting: Aafjes ging strijdend ten onder. Komende vrijdag reist het vlaggenschip van Vredeburg naar het verre Enkhuizen voor een duel in de bondscompetitie tegen KTV 1. (Foto: Pixabay)