Schaken: Beentjes laat pionnen werken

Limmen – Op vrijdag 31 maart speelden de viertallen van Vredeburg 3 en 4 de laatste duels in de bondscompetitie. De overige schakers werkten ronde 24 van de interne competitie af.

Vredeburg 3 kent een matig seizoen, verloor alle duels en bezet de laatste plaats in de vierde klasse C. Maar in het laatste duel baarde het team toch nog opzien door het op papier veel sterkere Krommenie 4 op 2-2 te houden. Arthur Wilbie en Bert van Diermen moesten het hoofd buigen, maar Marlies Sturk en Adri Beentjes zorgden voor knappe overwinningen. Sturk slaagde erin twee ijzersterke torens op de zevende rij te krijgen en daarmee de vijandige koning te liquideren. Beentjes wist op slimme wijze een eindspel met een pion meer naar een zege uit te bouwen. Door zijn pionnen op beide vleugels te laten werken, raakte de vijandelijke koning overbelast.

Vredeburg 4 mocht in de laatste ronde aantreden bij Castricum 3 dat aan een overwinning genoeg had om de titel te pakken in de vierde klasse B. Vredeburg 3 bood goed verweer, maar het 2,5-1,5 eindresultaat betrof geen party spoiler voor de Castricummers. Jeroen van Vliet en teamcaptain Jan Brantjes incasseerden een nul; Marc Voorwalt was goed voor een halfje en Gijs Pouw tekende voor een vol punt. Vredeburg 4 eindigt op de voorlaatste plaats in de bondscompetitie.

Interne competitie

In de interne competitie eindigde het topduel tussen uitdager Luc Janssen en koploper Bert Hollander in een zwaarbevochten remise. Janssen probeerde het nog met een zorgvuldig opgezette koningsaanval, maar Hollander vlocht een ingenieuze zetherhaling in de stelling. Met nog vier ronden te gaan blijft de voorsprong van Hollander op de ranglijst aldus in tact. Sinds 2003 speelden vader Ed en zoon Bob Stolp bij SV Vredeburg 23 duels tegen elkaar, waarvan er 20 in remise eindigden… geen verrassing dat de balans ook deze keer niet werd doorbroken. Harold Ebels en Barry Blekemolen leken in een Spaanse partij ook op remise af te koersen totdat eerstgenoemde na een beroerde damezet plotseling een cruciale pion verloor. Blekemolen wist het cadeautje vaardig uit te pakken.

Good old Jaap Limmen liet nog maar weer eens zien heel goed te kunnen schaken: met een aanval volgens het boekje werd de talentvolle Dean Piepers aan de zegekar gebonden. Na zijn zege op Thijs Min ontpopte Theo Al zich tot kundig en vriendelijk schaakdocent toen hij zijn jeugdige opponent fijntjes uitlegde waar en wanneer het fout was gegaan in zijn strategie. Tot zijn eigen verbazing kon Ferry Haan in zijn partij tegen Hidde Ebels, na een complexe ruil van stukken waarbij Ebels nota bene een paard overhield, plotseling doorlopen met een vrijpion. Dat was voor Haan dus een verrassende èn knappe overwinning. Hans de Goede maakte korte metten met de stelling van Robin Rommel. Dick Aafjes tekende voor een verdienstelijk half punt tegen de sterke Tars Wanders.

Komende vrijdag spelen de schakers van Vredeburg het traditionele paastoernooi: de jaarlijkse succesformule met leuke spelvarianten en lekkere hapjes. (Foto: Pixabay)