Namen opgeven voor WereldLichtjesDag

Regio – Wereldlichtjesdag is weer in aantocht. In Heiloo wordt op zondag 11 december voor de hele regio stilgestaan bij overleden kinderen, jong of al wat ouder. Wereldwijd worden op die dag kaarsjes aangestoken. Voor deze regio gebeurt dat in de Witte Kerk, waar om 18.45 uur (inloop 18.15 uur) een programma start met muziek en verhalen en natuurlijk het zingen van de namen die zijn opgegeven, de namen van overleden kinderen.

Om 19.00 uur is dan op allerlei locaties ter wereld het moment van kaarsjes aansteken voor hen. De stichting Kist maakt al enige jaren, met bijdragen van diverse fondsen en de gemeente, de viering in Heiloo mogelijk. Ook dit jaar is er weer een samenkomst voor iedereen, in en om de Witte Kerk. De Castricumse kunstenaarsgroep CAKtwo plaatst op het terrein van de kerk lichtgevende objecten en een opstelling van houten vlinders. Daarop komen de namen te staan van overleden kinderen. Die kunnen worden opgegeven op wldheiloo@gmail.com of via de pagina voor WereldLichtjesDag op stichtingkist.nl.

Internationaal lied

Iedereen is overigens welkom bij de viering, ouders en andere familieleden van de kinderen, maar ook wie het ritueel eens wil meemaken, met anderen stil wil staan bij verlies. De objecten en de vlinders blijven tot en met 6 januari staan op het terrein van de Witte Kerk, een mooie plek om wat te wandelen en mijmeren. De namen van de kinderen worden 11 december gezongen door Helen Botman en haar man en singer/songwriter Peter van Vleuten. Ze zingen uiteraard ‘Precious Child’, het internationale WereldLichtjesDag-lied.

Peter en Helen hebben ook andere liedjes uitgezocht zoals ‘Where would you be’, over hoe een kind misschien als volwassene zou kunnen zijn geworden. En ‘Zwaartekracht’ , uit hun voorstelling ‘Vleugelvrouw’. Na afloop is er voor iedereen glühwein of chocolademelk en kunnen bij kaarslicht de vlinders buiten worden bekeken. Het is een moment van vertrouwen, van verbinding, van troost. Het thema is dit jaar ‘Binnen-Buiten’. Wat heb je in jezelf nodig om in de buitenwereld te kunnen blijven staan, na verlies van een kind? De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage na afloop is welkom.

Op de foto:
Lichtgevende objecten van het Castricumse kunstenaarscollectief CAKtwo. (Foto: aangeleverd)