Misdadigers slaan juist nu hun slag

Castricum – Het is weer vroeg donker. Straatrovers, woninginbrekers en overvallers slaan juist in de donkere dagen hun slag. Bij een 75-jarige inwoner van Castricum was het op 22 december 2013 raak. De crimineel is niet binnen geweest, maar heeft wel een flinke steen door de ruit gegooid. Het alarmsysteem verjoeg de inbreker. Inmiddels was dit de derde inbraak. De man heeft na de eerste inbraak meteen goede sloten op de deur laten zetten en alle preventietips ter harte genomen. Toch was hij de eerste maanden onrustig als hij van huis moest. ,,Ik was ook meer thuis de periode na de inbraak. Het is het idee dat iemand bij je thuis is geweest.” Hij voelt hij zich nog steeds niet altijd veilig in zijn eigen huis.

De politie weet hoe ingrijpend een woninginbraak is. Net zoals straatroven en overvallen. Niet voor niets zet de politie alles op alles om juist deze misdaden op te lossen en de daders te pakken. Volgens wijkagent Wesley Wessendorp is dit een topprioriteit van de politie en is het belangrijk dat inwoners ook zelf maatregelen treffen. Vooral van oktober tot maart, want dan zijn inbrekers, straatrovers en overvallers extra actief. Wesley Wessendorp: ,,De verhalen zijn soms hartverscheurend. Slachtoffers voelen zich zo bedreigd. Ouderen durven niemand meer binnen te laten en gaan de straat niet meer op. Maar ook jongeren die op straat of in het openbaar vervoer hun mobieltje gebruikten toen het werd afgepakt, zijn helemaal van slag. Zeker als er geweld bij te pas kwam.”

De wijkagent en zijn collega’s zitten er dus bovenop. ,,We moeten een vuist maken. Samen met de gemeente, woningbouwverenigingen, het Openbaar Ministerie en natuurlijk met de bewoners en ondernemers zelf. Want niet alleen zitten we de daders op de hielen en gaan ze de cel in. Het gaat er vooral om dat je zo veel mogelijk voorkomt dat je slachtoffer wordt. De meeste inbraken gebeuren nog steeds bij mensen die hun deuren en ramen niet goed afsluiten, die geen stevig slot op de deur hebben of die duidelijk zichtbaar op vakantie zijn. Met de rolluiken naar beneden, een stapel post in de gang en de gordijnen dicht.” Tot slot heeft de wijkagent nog een belangrijk punt. ,,Hoort of ziet u iets ongewoons? Aarzel niet en bel direct 112. We kunnen beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!” Meer tips en informatie? Kijk op www.politie.nl.