Meervogels moet diep gaan voor succes

Akersloot – Het leek een relatief makkelijke middag te worden voor onze selectieteams, maar hoe anders kan het lopen: Meervogels ’31 2 speelde hun op één na laatste competitiewedstrijd tegen hekkensluiter Spartanen 2 uit en keek na vijf minuten al tegen een 0-2-voorsprong aan. Na 90 minuten stond er echter 5-2 op het bord en was Meervogels ’31 drie rode kaarten rijker en de virtuele koppositie kwijt. Zo snijd je dus je hele team en de club in de vingers en ik ben benieuwd naar hun reactie in hun laatste wedstrijd bij VIOS W uit op zondag 21 mei. Niet meer in eigen hand, maar er liggen nog steeds kansen op promotie naar de hoogste reserveklasse.

Door Nico Adrichem, Meervogels ‘31

En dan ons vlaggenschip… Het ging de laatste weken al niet van een leien dakkie en dat is logisch als je lijstaanvoerder bent. Elke tegenstander haalt daar zijn motivatie uit en dat gold ook voor De Rijp, dat nog wat punten nodig heeft voor ontsnapping aan nacompetitie. De veldomstandigheden waren erbarmelijk en daarnaast toch veel fysieke problemen aan Akersloter zijde. Man in vorm Jelle van der Eng bleef aan de kant en Niek van der Eng en Boy Schrier waren net fit genoeg om te spelen. Dat dit bepalend was voor het kijkplezier van het talrijke publiek mag duidelijk zijn, maar een ieder was het er over eens dat de eerste 45 minuten zwaar onder de maat waren.

Meervogels kwam na 22 minuten wel op voorsprong door een rake kopbal van libero Stijn Beentjes, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat De Rijp daarvoor meer aanspraak maakte op een voorsprong dan de thuisclub. Opvallend waren de vele gele kaarten die referee Mahabali trok, maar ik kon mij daar wel in vinden. Ik zag twee ploegen die onder druk stonden en tot het uiterste wilden gaan, maar het beiden voetballend niet konden. Dat de slechte conditie van het speelveld daaraan bijdroeg is geen discussie, maar we hadden van Meervogels meer verwacht. In de 35e minuut kwam De Rijp zelfs op gelijke hoogte, na een inschattingsfout van doelman Cas Hoogland, die hiermee zijn enige fout in de 90 minuten maakte.

Tweede helft

In minuut 47 sloeg voor de Rijp opnieuw een noodlot toe: bij een kansrijke aanval van de geelzwarten deed centrale verdediger Bas Koster van de Rijp nog een laatste reddingspoging, waarbij zijn heup uit de kom schoot. Pijnlijk gebeuren en ook het inderhaast opgeroepen ambulancepersoneel kreeg het niet voor elkaar om deze pechvogel snel te helpen. De rust werd zo een half uur verlengd, voordat de scheids het aanvangsteken voor de tweede helft gaf. Deze tweede helft was niet veel beter, maar de intensiteit van de thuisclub was nu voldoende. Daarnaast had centrale verdediger Niek van der Eng meer vat op ‘kapstok’ Nick Visser en was zo het gevaar van de Walvisvaarders geneutraliseerd.

Dat de thuisclub nu het spel naar zich toetrok was duidelijk en in de 50e minuut was een fout van Rijper goalie Jos Timmer de aanleiding van de 2-1 door spits Lex Broertjes. Na 65 minuten viel bovendien ook de 3-1 na een goede aanval door de as en uitblinker Jens Verduijn was het eindstation. Ook hierin speelde de jonge Lex Broertjes een goede rol. In de laatste fase van de wedstrijd verzuimde Meervogels de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken, maar in de problemen kwamen de Akersloters niet meer. De 3-1 was verdiend, maar moeizaam tot stand gekomen. Sterkte aan Bas Koster van de Rijp. Hopelijk valt zijn blessure mee.

Volgende week vrijaf en daarna twee beslissende weken; hopelijk zijn de blessures dan verleden tijd en staan we topfit in de finale.

• Zondag 14 mei: Meervogels ’31 2 vrij