Lezingenreeks over Romeinen in Velsen

Castricum – Al lange tijd doen archeologen onderzoek in Velsen, dat reeds sinds de jaren 40 bekend staat als een plek waar Romeinse forten hebben gestaan. Binnenkort verschijnt de eindrapportage van het onderzoek bij Velsen 2. Naar aanleiding van deze nieuwe publicatie organiseert archeologiemuseum Huis van Hilde een lezingenreeks waarin de aanwezigheid van de Romeinen in Velsen nader wordt besproken.

Op de plek waar nu de Velser- en Wijkertunnel liggen, doen archeologen al jaren onderzoek gedaan naar de Romeinse aanwezigheid. Velsen 1 – de oudste vindplaats – dateert van 16-28 na Christus, Velsen 2 van ongeveer 40-50 na Christus. Binnenkort verschijnt in de publicatiereeks van Huis van Hilde de eindrapportage van fase 2 van het fort: Velsen 2. Over Velsen 1 is al uitvoerig gerapporteerd.

Programma

In vier lezingen gaan experts Jona Lendering, Wouter Vos, Jasper de Bruin en Arjen Bosman in op de rol van de Romeinen in Velsen en in Noord-Holland. Ter sprake komt onder meer de Romeinse strategie in Noordwest-Europa, de rol van het Romeinse legioensfort bij Valkenburg (ZH), de relatie tussen de Romeinen en inheemse volkeren, en afsluitend een nieuwe visie op de aanwezigheid van Romeinen in Velsen. Het exacte programma is op www.huisvanhilde.nl te vinden.

Praktische informatie

De eerste lezing is inmiddels geweest. De andere drie vinden plaats bij Huis van Hilde (Westerplein 6, Castricum) op 25 november, 2 december en 9 december. Ze starten om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). Via www.huisvanhilde.nl kan men reserveren voor de lezingen. Toegang met de Museumkaart is gratis, anders geldt de reguliere toegangsprijs van het museum (7,50 euro). Bij binnenkomst vindt controle van het coronabewijs plaats. (Afbeelding: aangeleverd)