Lezerspost: reactie op artikel traplift

Situatie na aanleg traplift onwerkbaar: verplaatsen kost echtpaar 1700 euro. Dit artikel trok mijn aandacht en vanuit mijn professie reden om er eens goed in te duiken. In het artikel staat: ”Op grond van het Bouwbesluit dient een traplift tegen de buitenmuur te worden geplaatst .” Laat het duidelijk zijn, het Bouwbesluit 2012 rept nergens over trapliften, laat staan over het plaatsen aan de buitenzijde van de trap. Het Bouwbesluit 2012 vermeldt normen over minimale trapbreedte, optreden, aantreden en de plaatse van de klimlijn. Op deze klimlijn wordt dan de aantrede gemeten haaks op de voorzijde van de traptrede.

Norm

De norm voor bestaande bouw (dus geen nieuwbouwwoning) geeft aan dat de klimlijn minimaal 20 cm. uit de buitenzijde van de trap dient te liggen (je loopt immers niet strak tegen de buitenmuur aan) en de aantrede op deze klimlijn dient dan minimaal 13 cm. te bedragen. Door het plaatsen van de traplift aan de buitenmuurzijde verschuift de klimlijn ongeveer 30 cm. naar de binnenzijde en blijft er ongeveer 40 cm. loopruimte over (bij een gemiddelde trapbreedte van 90 cm.) en dat is al minder dan de eigen norm van de gemeente van 50 cm. Je loopt tenslotte ook niet tegen de rails van de traplift aan. Als je nu op de nieuwe klimlijn de aantrede gaat meten in de bocht naar rechts zal deze mogelijk de 13 cm. niet eens halen.

Maar ook als deze 13 cm. niet wordt onderschreden moet je je als gemeentelijke WMO-consulent afvragen of je de overige trapgebruikers wel moet opzadelen met zulke smalle treden. Vooral het in de bocht naar beneden lopen over zulke smalle treden met eventueel goederen in de hand(en) levert een behoorlijk vergroot risico voor vallen op.

Waar komt nu dan het besluit voor het plaatsen van de traplift aan de buitenzijde vandaan? Waarschijnlijk uit de aanbestedingsprocedure van de gemeente. Daar is in de uitvraag vast uitgegaan van de financieel meest gunstige, lees goedkoopste, uitvoering van de traplift in plaats van de meest veilige uitvoering voor alle gebruikers van de trap met traplift.

Uitzendingen Omroep Max

Afgelopen jaar zijn er meerdere uitzendingen van het programma Meldpunt van Omroep Max geweest over dit onderwerp. Juist omdat vaak oudere mede trapgebruikers van bewoners met een traplift onoverkomelijke problemen hadden met ‘verkeerd’ geplaatste trapliften. Kennelijk is de informatie ook hier bij de gemeentelijke afdelingen niet binnengekomen. Misschien toch nog eens terugkijken?

Het zou de gemeente sieren niet alleen met de familie Meijne nogmaals in gesprek te gaan maar hen dan ook excuses te maken voor door het plaatsen van een traplift het laten ontstaan van een onveilige situatie voor de overige trapgebruiker(s) in de woning. Tevens zou het de ‘eigen’ kosten van 1700 euro voor het aanpassen van de traplift dienen te vergoeden.

En om situaties als deze in de toekomst te voorkomen, dient standaard altijd een veilige traplift aan de spilzijde van de trap gemonteerd, in het WMO-pakket opgenomen te worden.

Nic Hollenberg, Castricum