Lezerspost: glasvezel in Castricum

Wat is dat toch, een glasvezelkabel aanleggen door twee partijen die ieder de beste kabel zeggen te hebben maar wel de zelfde firma (Caiway glasvezel) die ze in de grond stopt. Delta en E-fiber, beiden aanbieders die in Castricum glasvezelkabels gaan aanleggen. Delta zegt dat ook woningen waar geen glasvezelabonnement is afgesloten gratis een aansluiting kunnen krijgen op hun woning. De vraag is of de glasvezelkabel dan ook tot in de woning wordt gelegd. Of legt men de kabel tot aan de gevel op een rolletje?

E-fiber zegt dat de kabel zonder abonnement tot aan de erfgrens van de woning wordt gelegd, opgerold tot de bewoner besluit een abonnement te nemen. In de folder van E-fiber staan ook de providers die aangesloten zijn op hun net en dat zijn er tien. Als je daar een abonnement van hebt dan krijg je ook de kabel tot in de woning.

In de toekomst zal alles op glasvezel gaan. Maar als je later gaat meedoen dan betaal je al gauw 450 euro. Zit je bij KPN of Ziggo, dan heb je pech want die blijven bij hun eigen, koperen netwerk en dus geen glasvezelkabel tot in je huis. Ziggo zegt dat er glasvezel loopt van datacenter naar straatkast en van straatkast naar huis een koperen kabel. KPN biedt aan om je abonnement over te nemen en zodra glasvezel beschikbaar is zetten ze je abonnement gratis over.

De conclusie is dat je bij Delta die aanvraag voor gratis kabel tot je huis zou kunnen nemen. Let wel op of die kabel ook in je huis komt. De manier waarop Delta campagne voert vind ik nogal agressief en ik zie al elke week een folder in de bus met het verzoek om een abonnement af te sluiten.

KPN en Ziggo nemen de tijd en sluiten je op een gegeven moment aan op glasvezel.

J. Breggeman