Kermis dit jaar rustiger dan anders

Foto boven:
De Europe Flyer biedt door zijn hoogte en snelheid tenminste nog wat verkoeling. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Door de hitte was het duidelijk minder druk op de kermis dan eerdere jaren. Met name ’s middags bood de kermis een desolate indruk. Velen kozen er kennelijk voor om toch liever de koelte op te zoeken.

Door Henk de Reus

Het lijkt goed vertoeven in de Europe Flyer, de Breakdance en de Hely Swing. Door de hoogte en de snelheid van deze attracties waait de wind lekker door je haren en dit werkt verkoelend. Bij de botsautootjes staan 18 exemplaren geparkeerd, terwijl er slechts vier rondrijden. Eigenaar John van Dam merkt op dat het warme weer duidelijk invloed heeft op het aantal bezoekers. De dag ervoor was dit ook al zo. Hij klaagt niet, want in de plaatsen waar hij eerder kwam draaide het prima. Hij verwacht dat er vroeg in de avond wat meer mensen zullen komen. Bij de andere attracties is het veelal wachten totdat de minimale bezetting is bereikt. Het spookhuis en het Funhouse staan er wat verlaten bij.

Het aantal rijdende botsautootjes was beduidend minder dan gebruikelijk. (Foto: Henk de Reus)

Prijs scoren

Stef (5) doet met z’n vader een rondje kermis. Als hij een van de minibotsautootjes uitstapt zegt hij tegen z’n vader dat hij voor een prijs bij de schiettent wil gaan. Vader is in een goede bui en neemt hem mee. Eenmaal bij de schiettent aangekomen komt Stef erachter dat hij slechts twee turven groot is en niet met zijn hoofd boven de balie uitkomt. Michelle, die normaal de buksen laadt, staat achter de balie en weet een oplossing. Ze pakt zij een krukje en geeft het aan Stef. Hij kan nu in elk geval zien waar hij op moet schieten. Michelle reikt hem de buks aan. Bij het aanpakken blijken de nog niet volgroeide spierballen van Stef niet op het gewicht van de buks te zijn berekend. Deze kiepert meteen op de balie. Ook nu weet Michelle een oplossing. Ze pakt een tas en legt die onder de buks. Dit scheelt in elk geval tillen. Stef krijgt nog wat professionele aanwijzingen van Michelle en vervolgens schiet hij erop los. Het resultaat? De felbegeerde prijs. De score laten we even voor wat deze is.

Met een krukje, een kussentje, wat aanwijzingen van ‘schietjuf’ Michelle en aanmoedigingen van zijn vader weet Stef bij de schiettent een prijs te scoren. (Foto: Henk de Reus)

Feesttent

In het dorp is het ook erg rustig. De terrassen bij het dorpspleintje zijn magertjes bezet. Kroegbaas René Streefkerk van grand café Balu zit binnen naar de wedstrijd van Ajax tegen Groningen te kijken. Hij zegt dat het jammer is dat de feesttent op het laatste moment niet doorging en dat het bandje moest worden afgezegd. ,,Het had zeker tot een gezellig sfeertje geleid waardoor de terrassen vol hadden gezeten en er zeker driehonderd man op het pleintje hadden gestaan. Ook de andere kroegen zouden hiervan profijt hebben gehad. Bij andere kroegen treedt een zanger op, maar ik verwacht dat het daar door de warmte geen storm zal lopen.’’ Als Ajax de vijfde treffer scoort fleurt zijn gezicht wat op. Het is duidelijk waar hij fan van is.

Een paar uur later blijkt John van Dam het eerder aan het rechte eind te hebben gehad. Rond 19.30 uur begint De Brink aardig vol te lopen en wordt het toch nog een gezellige kermis.