Jubileumfeest bij VKIJ Castricum

Castricum – Zondagmiddag was de viering van het 90-jarig bestaan van de Verenging Kennemer IJsbaan (VKIJ). Met een heerlijk voorjaarszonnetje was het rond 14.00 uur gezellig druk bij het clubhuis en de natuurijsbaan aan de Zeeweg. Het bleek een weertje waar je eigenlijk niet meer aan schaatsen zou denken, maar niets is minder waar!

Bij de viering waren speciale gasten: burgemeester Toon Mans, Sjakel van Wesemael (directrice van PWN Natuur) en Wiebe Wieling (voorzitter van de Koninklijke vereniging De Friesche Elf Steden). Even na twee uur begon het officiële gedeelte. De burgemeester vertelde over zijn eerste kennismaking met de VKIJ op 11 februari 2012, waarbij hij het startschot gaf bij de kortebaanwedstrijden. Mans onthulde de nieuwe naam van het clubhuis ‘De Schaatsenrijder’ en de luiken van het loket. Deze naam verbindt de natuur en de schaatssport waarin de natuurijsbaan is gelegen. De schaatsenrijder is namelijk een insect dat veel bij wateren wordt waargenomen en dankt zijn naam aan het feit dat hij over water kan lopen: ‘schaatsen’.

Nieuwe luiken

Vervolgens was het de beurt aan Sjakel Van Wesemael. Zij mocht de nieuwe luiken aan de ijsbaankant onthullen. Deze luiken benadrukken nog meer de natuur met iconen van bijvoorbeeld een ijsvogel en een libelle. Van Wesemael liet blijken trots te zijn op het resultaat, waarin de goede samenwerking van de VKIJ met PWN als succes wordt aangestipt. Na het gedeelte aan de buitenzijde was het de beurt aan Wiebe Wieling om de binnenzijde van het clubhuis te openen. Hij sprak allereerst de waardering uit voor de VKIJ, die op een fantastische plek in het duin zit. Hij heeft veel ijsbanen en verenigingen gezien, maar nog nooit zo’n unieke plek. Een vereniging die al negentig jaar bestaat en gerund wordt door vrijwilligers is en blijft bijzonder. Wieling opende de foto-expositie in het clubhuis over de historie en de activiteiten van de VKIJ.

Reünie

Langebaan- en marathonschaatsster Paulien Verhaar en oud-marathonschaatsster Roos Tabak, allebei gestart en nog steeds lid bij de VKIJ, waren ook aanwezig. Roos vertelde over haar belevingen in het marathonschaatsen. De verhalen werd ondersteund door foto’s en ook later in de middag door Paulien Verhaar met haar belevingen. De verdere middag was een reünie onder (oud-)leden, vrienden en schaatsliefhebbers om onder het genot van ‘Koek en Zopie’ hun schaatsverhalen te delen en de foto-expositie te bewonderen.Fotobijschrift:

Op de foto:
Het doorknippen van het lint door Wiebe Wieling. (Foto: aangeleverd)