Janssen op titelkoers bij SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 16 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de achttiende ronde van de interne competitie. Dat leverde enkele zeer enerverende partijen op. Het klapstuk van de avond was het duel tussen Dean Piepers en Ed Stolp, één van de jongste tegen één van de oudste leden van de vereniging. De lange partij mondde uit in een adembenemend eindspel met aan weerszijden een paard en vier pionnen. Het energieslurpende duel verdiende eigenlijk geen verliezer, maar daar dacht Piepers toch anders over. Met een paardoffer dat niet aangenomen mocht worden, forceerde hij een doorbraak en kon twintig zetten later een pion winnend naar de overzijde loodsen.

Koploper Luc Janssen blijft op titelkoers. Zijn opponent Peter Zeeman had een plan uitgedacht om via een paardoffer een open h-lijn te creëren en daarover met de dame een mataanval uit te voeren. Zeeman had echter niet gezien dat de kampioenskandidaat via een tussenschaakje dameruil kon forceren en vervolgens een stuk vóór bleef. Adri Beentjes werd geconfronteerd met het gegeven dat een schaakduel niet altijd ‘op het bord’ beslist wordt. In een glad gewonnen eindspel tegen Jaap-Jan Min overschreed Beentjes de maximaal toegestane bedenktijd en verloor derhalve schlemielig. Door knap te profiteren van een te gewaagde pionzet van Harold Ebels won Barry Blekemolen in het middenspel zomaar twee pionnen. De rest was voor Blekemolen een koud kunstje.

‘Ladies fight’

Ferry Haan leverde een knappe prestatie door de op papier sterkere Tars Wanders op remise te houden. Dick Aafjes etaleerde een fraaie matje in zijn partij tegen Bert van Diermen. Na een slimme zet met het paard kwamen aanvallende lijnen open voor dame en loper. Hidde Ebels hield lang stand tegen de sterke Bob Stolp. Pas rond middernacht wist Stolp de zwarte defensie te breken met behulp van een sterk paard en een ver opgerukte d-pion. Sandra Hollander won ’the ladies fight’ van Marlies Sturk. Toen een wit paard op de twintigste zet de zwarte b-pion op de zevende rij veroverde, was er voor Sturk geen sluitende verdediging meer mogelijk, hoewel er nog een zet of twintig ‘gesparteld’ werd.

Marc Voorwalt wilde niet te gemakkelijk winnen van de pas met schaken begonnen Joke Mooij en zadelde zichzelf op met een geheime opdracht om alleen op een bepaalde manier – met paard of loper – mat te geven. Daardoor duurde de partij ruim anderhalf uur. En de arme Joke Mooij maar denken dat die Voorwalt er niks van kon en voortdurend kansen miste. Komende vrijdag wacht er voor alle Vredeburg-schakers een nieuwe ronde, met nieuwe kansen! (Foto: Pixabay)