In het groen geweest? Doe de tekencheck!

Castricum – De zon begint weer te schijnen, de lente breekt door. De start van dit jaargetijde betekent ook de start van het tekenseizoen. Op 17 april start ‘De Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Aandacht die helaas hard nodig is; ongeveer een miljoen mensen per jaar krijgen een tekenbeet. Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je tekenbeten kunt voorkomen en wat je kunt doen als je toch gebeten bent.

Check jezelf!

Door je huid te bedekken met kleding of door je in te smeren met DEET kun je beschermd worden tegen tekenbeten. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te controleren op teken als je in de natuur geweest bent. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek; controleer deze plekken dus extra goed. Als je toch gebeten bent, moet de teek zo snel mogelijk verwijderd worden.

Voorlichting in het bezoekerscentrum

Tijdens de feestelijke opening van de vernieuwde Hoeptuin bij bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 (zie www.pwn.nl) zullen medewerkers van de GGD aanwezig zijn om voorlichting te geven over teken en tekenbeten. Op de websites van GGD Hollands Noorden en bij het  RIVM vind je meer informatie over teken en het voorkomen van tekenbeten. (Foto: Pixabay)