Hollander trakteert op cake en half punt

Limmen – Op vrijdag 8 december speelden de schakers van SV Vredeburg de elfde ronde van de interne competitie. Maar liefst zestien borden, spellen en klokken waren benodigd.

Clubkampioen Bert Hollander vierde zijn dertigste verjaardag. Hij trakteerde alle aanwezigen op cake en zijn directe tegenstander Tars Wanders op een half punt. Hollander miste – na een te riskant stukoffer van Wanders, die in de opening een loper gaf tegen twee pionnen – namelijk de kans op een winnende voortzetting. Nadat Wanders nog een pionnetje ophaalde, berustte Hollander van arren moede in remise. Dean Piepers en Barry Blekemolen maakten er een ware schaakthriller van. Na een mooi loperoffer op de zevende rij bereikte jeugdig talent Piepers een winnende stelling, maar de knock-out-zet (toren naar veld a7) zag hij niet. Even later verzuimde Piepers een vrijpion te blokkeren en mistte daarmee tot overmaat van ramp ook nog de remise: Blekemolen kon opgelucht ademhalen. Koploper Luc Janssen was vlot klaar met Hans de Goede. Met een dubieuze pionzet had De Goede zelf de deur open gezet voor de koningsaanval van Janssen.

Toren verspeeld

Cédric Lagarrigue speelde de Scandinavische opening messcherp en drong tegenstander Harold Ebels in het defensief. Toen de Fransman op de zestiende zet echter koos voor stukkenruil in plaats van een vlammende matvariant kon Ebels de verdedigende stelling verlaten en met behulp van een ijzersterk paard en een actieve koning alsnog de winst naar zich toe halen. Marc Voorwalt kon op z’n gemak kijken hoe hij Arthur Wilbie zou verslaan nadat deze onderweg een toren verspeeld had. Jan de Graaf trok in een leuke partij aan het langste eind tegen Peter van der Heijdt. Robin Rommel won in het middenspel twee pionnen van Sandra Hollander, maar omdat Hollander in het eindspel één van de pluspionnen wist te heroveren en de andere te blokkeren, resteerde er toch niet meer dan een half puntje voor Rommel. Peter Zeeman is onderweg naar de hogere regionen van de ranglijst. Tegen Nico Pepping boekte hij een eenvoudige overwinning.

Verlies van het paard

Hidde Ebels sprokkelde één, twee, drie pionnen tegen Samer Alrayes en maakte het in het eindspel gedecideerd af. Jeroen van Vliet ondernam een moedige poging de sterke Wim van Dijk tegenspel te bieden, maar met een ratingverschil van ruim zevenhonderd punten was er geen kruid gewassen tegen het superieure positionele geschuif van de Akersloter met Rotterdamse roots. Pieter Klein was in z’n nopjes toen hij in zijn partij tegen Bert van Diermen een pionnetje naar voren kon schuiven en daarmee tegelijkertijd een paard en een toren aanviel. Na verlies van het paard was er voor Van Diermen geen eer meer te behalen. Komende vrijdag staan er bondswedstrijden op het programma voor Vredeburg 2, 3 en 4. De overige spelers werken dan de twaalfde ronde van de interne competitie af.