‘Het verrolde huis’ staat te koop

Castricum – In 1952 zorgde bouwbedrijf Biesterbos voor een enorme stunt in ons dorp. De aannemer slaagde erin om een huis aan de Koningin Wilhelminalaan in zijn geheel te verplaatsen naar de Beatrixstraat. Liefhebbers kunnen er nu een bod op doen.

Door Hans Boot

Na de oorlog kwam ook hier de wederopbouw flink op gang en kreeg Castricum steeds meer het gezicht van een forensendorp. Het bouwbedrijf van Jan Biesterbos realiseert onder andere in de Oranjebuurt een groot aantal woningen. Als men daarvoor de Koningin Wilhelminalaan wil verlengen, blijkt dat de tuinderswoning van de familie Schut in de weg staat. Kennelijk wordt er zoveel waarde gehecht aan deze in 1930 gebouwde woning, dat Biesterbos de opdracht krijgt om het huis in zijn geheel te verplaatsen. Dat gebeurt in september 1952 door het pand op een soort stalen slee te plaatsen en die met een lier voor te trekken door de Prinses Irenestraat naar de hoek van de Prinses Beatrixstraat en de Dorpstraat. Van deze bijzondere operatie werd destijds een film gemaakt die in het bezit is van Oud-Castricum.

Grote belangstelling voor het verrollen van de tuinderswoning. (Foto: Oud-Castricum)

De woning kreeg de naam ‘het verrolde huis’ en wisselde in de loop der jaren een aantal keren van eigenaar. Sinds kort heeft een plaatselijke makelaar het huis aan de Beatrixstraat 54 in de verkoop. De vrijstaande woning met dubbele garage staat op een kavel van maar liefst 1658 m2 die naast een woonoppervlak van 141 m2 als woonerf met voorzieningen mag worden gebruikt. Waar vind je tegenwoordig nog een perceel met deze oppervlakte? De vraagprijs is echter inherent aan het aanbod en bedraagt € 925.000 k.k. (Foto boven: Hans Boot)