Energietip: voordelige bodemisolatie

Castricum – Wist u dat het geheim van een goede vloerisolatie een droge bodem is? Om optrekkend vocht te voorkomen, is het zelfs een voorwaarde bij het isoleren van de spouwmuur. Energiecoach Edwin Gerritsen vertelt er meer over.

,,Bijna iedereen heeft een natte kruipruimte. Van een droge kruipruimte is namelijk pas sprake als er dertig centimeter droog zand aanwezig is. Als er vocht in de eerste dertig centimeter grond aanwezig is, stookt u dat weg met de warmte van de vloer. Dit betekent dus verlies van warmte. Heeft u geen vloerverwarming? Dan is de belangrijkste besparing al te behalen met het aanbrengen van een stevige landbouwplastic. Dit is voor een paar euro per vierkante meter te koop. Deze folie legt u gewoon los over de bodem van de kruipruimte en u zet de folie op (en bij voorkeur vast met kleine slagplugjes) tegen de muren van de kruipruimte. Zorg ervoor dat de folie minimaal tien centimeter overlapt indien u twee stukken naast elkaar legt en plak dit af met luchtdichte tape die goede lange hechting in een vochtige omgeving garandeert.

Vloerisolatie is zeker effectief, maar lastiger; vooral als u vloerverwarming heeft is het aanbrengen van aanvullende vloerisolatie aan te raden. Uw kruipruimte zal in de aankomende maanden droog worden en veel minder warmte verliezen. Na enkele maanden kunt u de ventilatie van de kruipruimte beperken tot twee tegenover elkaar liggende openingen per compartiment. Bijkomende voordelen zijn een schone kruipruimte (als u er toch een keer onder moet); minder spinnen; minder schadelijke gassen die omhoog kunnen komen; minder kans op opstijgend vocht indien u de spouw laat isoleren; minder kans op rottende balken. Wilt u ook nog warme voeten bij de bank? Leg dan een stuk aluminiumfolie onder het kleed dat u wellicht al bij de bank heeft liggen. Niet als u al vloerverwarming heeft. Werkt fantastisch!’’