Boom van de maand: eik (in wording)

Castricum – Elke maand wordt door Transitie Castricum de boom van de maand gekozen. Lezers van deze krant kunnen zelf hun favoriete boom hiervoor nomineren. Niet alleen de boom zelf, maar ook het verhaal erachter, is daarbij van belang. Deze maand geen boom, maar een boom in wording: de eik.

Het jaar is nog erg nieuw, zo ook de boom van deze maand! Hij ís zelfs nog helemaal geen boom, hij moet er nog een wórden. Kijk maar op de foto. En daar hebben we hulp bij nodig van onze lezers. De werkgroep ‘Bomen over Bomen’ heeft zich verbonden met de Stichting MEER BOMEN NU, die zich tot doel heeft gesteld dit jaar Nederland te verrijken met zo mogelijk een miljoen nieuwe bomen. Natuurlijk ter verbetering van ons klimaat!

Eikeltjes verzamelen

Die bomen moeten natuurlijk wel ergens vandaan komen. In eerste instantie hebben de leden van de werkgroep zich gericht op zaailingen die door vrijwilligers geoogst konden worden. Maar met een groep mensen samen jonge eiken, esdoorns, kastanjes, vlierstruiken, hazelaars en/of wilgen uit de bossen en plantsoenen halen is in COVID-19-tijd niet mogelijk. Lezers van deze krant mogen natuurlijk wel zelf, samen met hun kinderen, eikeltjes verzamelen, of misschien liggen er thuis ook nog wat kastanjes van de herfsttafel. Vooral de eikels lopen makkelijk uit en volgend jaar is zo’n eikeltje mogelijk al een klein eikenboompje geworden. Gewoon in een bloempotje stoppen en de aarde een beetje vochtig houden. Dat lijkt ons nu een goede start van 2021!

Heilig

De eik (quercus) behoort tot het geslacht van loofbomen. In Nederland kennen we vooral de zomereik. Eikenhout is sterk en hard, maar toch goed te bewerken. Het wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, denk maar aan de eikenhouten meubels. Voor zijn voortbestaan is de eik vooral afhankelijk van de verspreiding van de vruchten, de eikels, door dieren. Vooral eek(eik)hoorns helpen flink mee, door te vergeten waar ze hun wintervoorraad eikeltjes hebben verstopt! Eikenbomen werden in de voorchristelijke tijd als Heilig beschouwd; Bonifatius, die de Friezen wilde kerstenen, werd onder meer vermoord omdat hij de heilige eiken wilde kappen… Mensen en veel dieren worden ziek van het eten van eikels door de giftige stof tannine, maar varkens kunnen er goed tegen en eten ze graag. Eek is de gedroogde bast van de eik en werd gebruikt voor het looien van huiden. Voorwaar een nuttige boom, waar we nog veel plezier aan kunnen beleven!

Zaailingen

Vindt u eikeltjes die al een beetje aan het uitlopen zijn, zoals op de foto, dan moet het uitlopertje naar beneden in de aarde. Dat is namelijk het worteltje van de nieuwe eik! Wat zou het geweldig zijn, als we op deze manier Castricum tot eikenbomenkwekerij konden maken! Heeft u in uw tuin al zaailingen staan, of boompjes tot zo’n twee meter hoog, die u eigenlijk wel kwijt wilt, dan kan dat ook. Stekken van wilgen, vlier en populier zijn ook welkom. Stuur een mailtje naar bomen@transitiecastricum.nl, dan neemt een lid van de werkgroep contact met u op. Bonnie Snoek van de werkgroep ‘Bomen over Bomen’ heeft met de afdeling groen van de gemeente afgesproken dat de boompjes, in een pot aangeleverd, verzameld mogen worden op het terrein aan de Duin en Bosweg. (Foto: aangeleverd)

Lees ook het interview dat Hans Boot met Bonnie heeft gehouden op deze inzamelplek.

Heeft u ook een boom, die u eens in het zonnetje wilt zetten? Stuur dan uw e-mail naar bomen@transitiecastricum.nl, graag met foto en uw verhaal, waarom juist deze boom waardevol voor u is!