Zwerfafval rapen op en rondom water

Regio – Tussen 13 september en 10 oktober organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de Waterbazenactie ‘Scheppen voor schoon water!’ om aandacht te vragen voor het nut van afvalrapen. Veel afval dat op straat belandt, komt uiteindelijk in de sloot of in het riool terecht. Via de rioolwaterzuiveringen en gemalen halen we veel rommel uit het water. Maar met kleiner afval (zoals stukjes plastic) lukt dit niet altijd. Dat is slecht voor de waterkwaliteit, planten en dieren die in en om het water leven. Ook kan kleiner afval uiteindelijk in de zee belanden. Gelukkig rapen steeds meer mensen zwerfafval rond het water.

Wandel, vaar of sup en raap mee

Tijdens het suppen, varen of wandelend langs de waterkant kom je op veel plekken zwerfafval tegen. Ruim onderweg zoveel mogelijk zwerfafval op, iedereen is welkom om mee te doen. Nog beter: leg het zwerfafval dat je vindt vast met de gratis Litterati App. Gebruik hierbij de code WATERBAZEN. Zo help je mee probleemgebieden in kaart te brengen en draag je bij aan het verminderen van het zwerfafvalprobleem.

Waterbazenstartpunten

Op vijf locaties in Hollands Noorderkwartier zijn Waterbazenstartpunten ingericht met zwerfafvalbingokaarten, vuilniszakken en informatie over winacties. Wat dacht je van afval rapen tijdens jouw wandeling in de natuur in Bergen, Blokker, Castricum of Den Helder? Of tijdens het varen in Broek op Langedijk of suppen in Alkmaar? Check voor de locaties, activiteiten en winacties bij jou in de buurt: hhnk.nl/waterbazen en doe mee! Onder de Waterbazen die meedoen verloot men een aantal leuke prijzen. (Foto: aangeleverd)