Zwemseizoen voor oppervlaktewater gestart

Regio – Zondag is het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater gestart. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland. Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten.

Zo veilig mogelijk zwemmen

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn op zwemwater.nl te vinden. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit. Dat doet de organisatie in opdracht van  de provincie Noord-Holland. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.

Meer informatie

Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid is tijdens het zwemseizoen op zwemwater.nl te vinden. U kunt hiervan ook de apps downloaden via de App Store (voor iOS) of de Playstore (voor Android). Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden bovendien gemeld via Twitter: @ZwemwaterNH. (Archieffoto: Anke van Tiel)