Zorgmaatjes gezocht

Castricum – Wanneer een familielid langdurig ziek wordt of gaat dementeren, wordt het leven als partner of als kind anders. Men wordt mantelzorger, soms voor een paar uur per week, soms bijna fulltime. Tijd voor zichzelf of zomaar even weg kunnen gaan, zit er vaak niet in. De mantelzorger neemt al gauw veel zorgtaken op zich. Het is belangrijk om de zorg te delen. Je kunt  goed voor een ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Dat kan alleen als de zorg op een vertrouwde manier kan worden overgedragen. Welzijn Castricum wil daarom gaan starten met zorgmaatjes.

Zorgmaatjes zijn vrijwilligers die twee of drie uur per veertien dagen langskomen. Ze gaan bijvoorbeeld wandelen, koffie drinken of een spelletje doen, zodat de mantelzorger even vrijaf is. Verpleegtechnische en bepaalde zorghandelingen behoren niet tot de taak van het zorgmaatje. Daar wordt zo nodig de thuiszorg voor ingezet.

Affiniteit

Welzijn Castricum zoekt vrijwilligers die affiniteit hebben met deze doelgroep. Dat kunnen jongeren in opleiding zijn, maar ook volwassenen die een paar uurtjes over hebben. Of moeders waarvan de kinderen op school zitten en die graag iets voor een ander willen doen. Deze vrijwilligers krijgen een vrijwilligersvergoeding van 5 euro per uur, dit bedrag betaalt de aanvrager zelf.

Trainingsmiddag

Vrijwilligers die zich aanmelden, krijgen een trainingsmiddag aangeboden om goed geïnformeerd te zijn over de doelgroep. Ook wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd. De coördinator van de zorgmaatjesgroep houdt regelmatig contact met de vrijwilliger en de aanvrager. Bij vragen kun je altijd terecht bij Welzijn Castricum. Voor meer informatie en aanmelding stuur je een mail naar info@welzijncastricum.nl of bel je met 0251 656562 of 06 15616237. Ook mantelzorgers mogen zich op dit nummer aanmelden om een zorgmaatje aan te vragen. (Foto: Priscilla du Preez via Unsplash)