Zonneweides van de baan: gemeente focust op grote daken

Castricum – Als het aan de gemeente ligt zijn de zonneweides in de gemeente Castricum van de baan. Wethouder Falgun Binnendijk wil grote daken, waar minimaal zestig panelen op passen, benutten om bij te dragen aan de energietransitie.

Door Mardou van Kuilenburg

Agrarische panden, op daken van parkeergarages en bedrijfspanden: zonnepanelen op grote daken zijn een serieuze optie voor de gemeente. Er moeten minimaal zestig panelen op passen, dan pas telt het mee voor de energietransitie. Binnendijk: ,,De vraag is hoe wij grootschalig energie kunnen opwekken binnen de gemeentegrenzen. We proberen een gezonde balans te vinden tussen deelname aan de energietransitie en natuurbehoud. We wonen in een mooi gebied, dat moet beschermd worden.”

‘Alleen zonne-energie’

Castricum moet, net als elke andere gemeente in Nederland, locaties doorgeven waar windmolens en zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Eerdere ideeën voor zonneweides langs het spoor of de provinciale weg zijn gaandeweg gesneuveld. Binnendijk: ,,We zijn destijds gestart met de invulling van het buitengebied voor de Regionale Energie Transitie (RES) met wind- en zonne-energie. De windmolen bij de Boekelermeer is definitief van de baan omdat deze te dicht bij het vogelgebied zou komen te staan.” Er is nog een optie, zoekgebied twaalf boven Akersloot, maar het vermoeden bestaat dat ook deze plek grenst aan vogelweidegebied. Dat betekent dat er geen nieuwe windmolens in de gemeente worden geplaatst. ,,We kijken nu alleen naar grootschalige toepassing van zonne-energie.”

Er wordt nu in de CAL gezocht naar geschikte locaties voor de zonnepanelen. Geen gemakkelijke opgave, erkent Binnendijk. ,,Omwonenden en de raad gaan daar ook wat van vinden. Het brengt een hoop nieuwe vraagstukken met zich mee.” (Foto: Pixabay)