‘Zonnestroom levert bij Eneco steeds minder op’: hoe zit dat?

Castricum – De teruglevering van stroom door zonnepanelen levert huiseigenaren steeds minder op, zo schreven verschillende kranten afgelopen week. Hoe zit dat? Marc Cornelissen van CALorie: ,,Met de huidige regeling kunnen opbrengst en verbruik tegen elkaar weggestreept worden.’’

Door Ans Pelzer

De energie die je teruglevert wordt verrekend met je verbruik. Dit heet salderen. Een huishouden dat aan het eind van het contractjaar stroom ‘over’ heeft, dus meer heeft geleverd dan verbruikt, krijgt te maken met de zogenoemde terugleververgoeding. De stroomrekening van deze groep huishoudens is dus negatief. Een deel van die huishoudens was klant geworden bij Eneco vanwege de hoge terugleververgoeding. Marc Cornelissen van CALorie: ,,Voor de meeste Castricummers met zonnepanelen is dit verhaal niet relevant. Doorgaans worden de zonnepanelen installaties zodanig gedimensioneerd dat opbrengst en verbruik (op jaarbasis) met elkaar in evenwicht zijn. Meestal kom je dak tekort om je hele verbruik te compenseren. Met de zogenoemde salderingsregeling kunnen opbrengst en verbruik tegen elkaar weggestreept worden.’’

‘Stimulering niet meer nodig’

De Consumentenbond publiceerde onlangs een tabel met bedragen die je terugkrijgt voor het deel aan zonne-energie dat je meer produceert dan je verbruikt. Daarin stond Eneco aan de kop met de hoogste terugleververgoeding voor opgewekte stroom boven eigen verbruik. Die bedragen stelde Eneco onlangs naar beneden bij. Eneco stelt dat de vraag naar zonnepanelen ‘zo gestegen is dat stimulering via een hoge terugleververgoeding niet meer nodig is’.

‘Overvloed’

Weer andere energiemaatschappijen zeggen dat zonnestroom ‘niet meer waard is omdat op de momenten dat die geleverd wordt er een overvloed aan elektriciteit is’. Voor de meeste eigenaren van zonnepanelen maakt het per saldo niet zo veel uit. Doorgaans wekken huishoudens niet veel meer op dan er gebruikt wordt.

‘Minimumtarief voor teruglevering’

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Er zou dan wel een minimumtarief voor die teruglevering moeten gelden. Hoe dat er precies uit zal zien is nog onduidelijk, het wetsvoorstel daarover is nog niet ingediend. (Foto: Pixabay)