Zomerstorm Poly houdt flink huis in Castricum

Castricum – Storm Poly hield vandaag flink huis. Er was vooraf code oranje afgegeven, maar dit deze werd op het laatste moment in code rood omgezet. De storm raasde met windkracht 11 over Noord-Holland en liet een spoor van vernieling achter in Castricum, Akersloot en Limmen.

Door Henk de Reus

Rond 09.15 uur klonk op alle mobieltjes in de omgeving het NL-alert. Code oranje was code rood geworden, wat inhoudt dat er een grote kans bestond op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.

Afzetting wegen

Een deel van de A9 is op dat moment vanaf Akersloot richting Uitgeest afgezet omdat de weg bezaaid is met omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Het is daar chaos op de weg. 

De Soomerwegh is voor alle verkeer afgesloten omdat bomen en takken de weg versperren. Joekels van bomen zijn als luciferhoutjes afgebroken. De gemeente is de hele dag bezig om de doorgangswegen weer vrij te maken.

Flink gat geslagen

Verkeers- en verwijzingsborden op de plek waar werkzaamheden aan de Rijksweg worden uitgevoerd liggen verspreid op de grond. Op de plek waar de Provinciale weg overgaat in de Rijksweg is door een omgewaaide boom een gat in de grond geslagen van acht meter breed en drie meter diep. Het strand is slechts zigzaggend met de auto bereikbaar. Het naastgelegen fietspad is bezaaid met afgewaaide takken en bladeren en heeft daardoor meer weg van een bospad door alle takken en bladeren die erop liggen.

Strand

Op het strand lijkt de schade mee te vallen. Arthur van den Berg, eigenaar van strandpaviljoen Zoomers wijst omhoog. De houten constructie op de voorgevel is eraf gewaaid. ,,Ik zit hier al zoveel jaren, maar heb dit nog niet eerder meegemaakt. We hadden hier van 10.00 uur tot 12.00 uur constant windkracht 11 met daarbovenop nog flinke windstoten.” De schade bij de collega’s lijkt mee te vallen. Van den Berg: ,,Het is hier allemaal vrij compact gebouwd, alleen de dingen die los van elkaar staan zijn bij situaties als deze aan de beurt.”

Iets verderop is Dave Cretier het buitenmeubilair en de wanden van strandpaviljoen Deining aan het schoonspuiten. In tegenstelling tot vandaag is het in het weekend prachtig strandweer en dan moet alles er wel weer spik en span uitzien.

Op het moment van deze publicatie is de totale omvang van de schade en eventueel persoonlijk letsel nog niet bekend.