Zinloos mishandelde Vincent geeft voorlichting aan scholieren

Slachtoffer van zinloos geweld Vincent van Weenen uit Castricum zal samen met zijn moeder Heidi scholen voorlichting binnen de Fataal Schooltour. Hij vertelt zijn verhaal om scholieren bewust te maken met de verstrekkende gevolgen van zinloos geweld. Als onderdeel van de schooltour, binnen de Fataal lesmodule voor middelbare scholieren.

,,Ik kan me weinig herinneren van het incident zelf. Mijn moeder neemt het van me over nadat ik vertel over de avond tot aan een halfuur voor de klap. Vanaf het rechtsproces neem ik het weer over, om uit de eerste hand over de gebeurtenissen te kunnen vertellen,” legt Vincent uit. ,,Ik vind het heel belangrijk om scholieren te vertellen over de enorme impact van zinloos geweld. Het is en blijft enorm belangrijk om zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken dat zoiets eigenlijk nooit meer zou mogen gebeuren.”

Vincent werd in de Torenstraat mishandeld en moest met spoed naar het ziekenhuis overgebracht worden. Hij vocht op de intensive care voor zijn leven. De mishandeling leidde tot een schedelbasisfractuur, een gebroken kaak, neus en een kapotgeslagen mond. Zijn moeder hoorde bij aankomst in het ziekenhuis van de artsen dat ze zich op het ergste moest voorbereiden.

Tijdens de Fataal Schooltour bekijken scholieren de film Fataal, over de jonge Milan die als clubeigenaar slachtoffer wordt van zinloos geweld. Door middel van een lesmodule behandelen ze de gevolgen voor het slachtoffer, de dader en de directe omgeving. Aan het woord komen Vincent en zijn moeder, net als een voorlichter van MOED van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld, een moeder van een dader en ouders van een slachtoffer. De film ging op 31 oktober 2016 in première bij Pathé Tuschinski en trok in drie maanden tijd ruim 31.000 bezoekers.