Zilversmid uit Kathmandu op bezoek in Wereldwinkel Castricum

Castricum – De Nepalese Dambar heeft een bijzondere levensloop: geboren in een lage kaste en op jonge leeftijd getroffen door tuberculose, zag zijn toekomst er aanvankelijk niet zonnig uit. Tot hij een Nederlander ontmoette die zich over hem ontfermde. Hij kreeg de juiste medicijnen, genas en maakte zijn droom waar: hij werd zilversmid en richtte een zilverfabriek op. Meer dan dertig jaar later werken nu ruim twintig mensen bij zijn bedrijf, waar handgemaakte zilveren sieraden, zoals ringen, armbanden, oorbellen en halskettingen worden vervaardigd.

De sieraden hebben het Fairtrade-certificaat, hetgeen de garantie geeft dat er goede werkomstandigheden zijn en de medewerkers een passend salaris krijgen. Bovendien worden de werkkrachten behoorlijk geschoold en ze kunnen dus hun talenten goed ontplooien: de een is gespecialiseerd in fijn en gedetailleerd werk, de ander is beter in het maken van ronde ringen en armbanden. Er zitten vaak traditionele Nepalese patronen in het zilverwerk, maar je ziet ook invloeden uit andere culturen. Dambars sieraden hebben een uitstekende reputatie, ze gaan de hele wereld over. Het bedrijf exporteert naar onder andere Zwitserland, Australië en de Verenigde Staten.

Dambar bezoekt Nederland regelmatig en dit jaar kun je hem ontmoeten op donderdag 30 november. Hij is dan van 11.00 tot 17.00 uur in de Wereldwinkel aan de C.F Smeetslaan 4. Om aan het bezoek van de zilversmid een feestelijk tintje te geven, krijgen klanten 20% korting op alle sieraden uit het assortiment van Wereldwinkel Castricum. Deze actie loopt van 21 november tot en met zaterdag 2 december. En let op: voor Sinterklaas is Wereldwinkel Castricum extra geopend op maandag 27 november en 4 december, van 13.00 tot 17.00 uur. En voor Kerstmis op maandag 18 december van 13.00 tot 17.30 uur. Alle actuele openingstijden staan op Facebook en Instagram, want daar staat steeds het laatste nieuws van Wereldwinkel Castricum. (Foto: aangeleverd)