Zijn we samen klaar voor water?

Regio – De herfst is een onstuimig seizoen. Regen, wind en storm… het komt vaak allemaal voorbij. Het kán leiden tot wateroverlast of in het ergste geval zelfs tot een overstroming. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) versterkt, onderhoudt en inspecteert daarom de dijken en duinen. Met de jaarlijkse schouw zorgt men ervoor dat een teveel aan water in de sloten zo goed mogelijk weg kan. Je kunt zelf ook iets doen in en om het huis. Zorg dat jouw sloot en dakgoot schoon is en wees voorbereid op onverwachte situaties. Zo zijn we samen klaar voor water!

Jij kunt zelf natuurlijk nog meer in en om jouw huis doen om wateroverlast te voorkomen of voorbereid te zijn bij wateroverlast. Hierbij een aantal tips:

  • Check op www.overstroomik.nl hoe hoog het water bij jou thuis komt tijdens een overstroming. Denk vervolgens eens na wat je nodig hebt als het zover is.
  • Stel een noodpakket samen. Hiermee ben je voorbereid op (onverwachte) noodsituaties. Denk onder meer aan flesjes water, houdbaar eten en een warmhouddeken. Zoek uit wat je nodig hebt en bewaar het pakket op zolder.
  • Zorg voor een schone dakgoot. Een verstopte dakgoot door bladeren of ander afval, kan voor wateroverlast zorgen.
  • Zorg voor een schone sloot als deze aan jouw stuk grond (perceel) grenst. Hoe je je sloot onderhoudt? Kijk op www.hhnk.nl/schouw.

Er is nog veel meer wat jij zelf kunt doen tegen wateroverlast. Benieuwd? Meer tips vind je op www.hhnk.nl/klaarvoorwater.

Op de foto:
Een schone dakgoot verkleint de kans op wateroverlast. (Foto: HHNK)