Zijn keepers eenlingen?

Als je niet kon voetballen, dan ging je maar op doel staan. Zo was het vroeger ja. Tegenwoordig moet elke goede keeper ook nog een aardig balletje kunnen trappen.

Door Willem Koot, voetbalvereniging Limmen

Zelf heb ik hem niet op doel zien staan, maar één van de eerste keepers van vv Limmen was de vader van alleskunner Peter van Kessel. Dat was een tijd dat doelmannen nog steevast een pet op hadden. Daarna kwam ene Jan Bakker, die bekend stond om zijn grote handen. Henk Bakker loste hem af en ook Jan Boersen heeft vaak het doel schoongehouden. Toen kwam Guus Zandbergen. Jaren later was de buschauffeur van Schilder de vaste chauffeur van Limmen 1. In die tijd ging men veel vaker met een bus, om daarna met de hele ploeg na een winstpartij nog even te gaan ‘opsteken’. Dit betekende dat de bus halverwege de terugreis even een stop maakte bij een kroeg.

Na Guus kwam de legendarische Carol van Oppen. Dat was de zoon van de plaatselijke dorpsarts. Carol kon de mooiste reddingen verrichten, om vervolgens de bal door zijn benen te laten gaan, zo wordt verteld. De later geëmigreerde Meindert Bakkum volgde hem op. Na Meindert heb ik de snelle (als hij voetbalde) André Dekker (jaapzoon) op doel zien staan bij de uitwedstrijd tegen Westzaan. Al gauw werd junior Jan Dekker overgeheveld naar het eerste. De atletische Jan stond in de belangstelling van het betaalde ‘Blauw-Wit’ uit Amsterdam. Jan bleef Limmen trouw en stond op doel bij de beslissingswedstrijd op het AZ- terrein tegen SVW ‘27. Steevast met zijn strijdbijl hangende in het net. Incidenteel stond de van Wijk aan Zee afkomstige Cees Roos op doel. De talentvolle Gerard van der Park maakte ook mooie jaren mee en ging later naar Waard ‘75 dat nu WMC heet (bestaat het nog?).

Na hem kwam Willem Veldt, die nog een jaar in de beloften van AZ ‘67 heeft gekeept. Leuk om te vermelden is dat Willem een keer is opgehaald uit de hoogmis van de Corneliuskerk. De bus van de profclub stond voor, want de reservekeeper was te laat gekomen. De eerste premie van Willem was binnen. Na een lange periode stopte hij met voetballen en werd opgevolgd door Peter Metzelaar. Voor de goede keeper geen succes: twee jaar achtereen gedegradeerd. Paul Kerssens volgde hem op en in 1996 werd Limmen weer 3e-klasser. Peter Gerrits werd trainer en nam Marcel Zuurbier mee uit Beverwijk. Zes jaar verdedigde hij het doel. Ook Perry Meijer en John Adrichem hebben een blauwe maandag in doel gestaan. John werd in zijn eerste wedstrijd met een hersenschudding en op een brancard afgevoerd.

Edwin den Breejen werd als doelman, uit tegen DTS, kampioen en werd opgevolgd door de lange Jesse Piscaer. Daarna een jaar met Koen Seignette tussen de palen. Ook de van Con Zelo overgekomen ambulancebroeder Raoul van Ojen liet af en toe zijn kunsten zien. Niet altijd was hij beschikbaar. Randy Scheerman werd vaste keeper na zijn juniorentijd en deed dat met zeer goed keeperswerk. Nu staat de talentvolle Jesse Glorie onder de lat, zonder pet en met een goeie voetbaltechniek is hij zeker geen eenling. Zo willen we een keeper zien. Wat kan het veranderen! (Foto: Michael Schwarzenberger via Pixabay)