Zeventigste prikweek in Limmen: een week van gezelligheid

Limmen – De prikweek staat voor de deur: een festijn vol gezelligheid en bedrijvigheid. De hyacinten staan nu nog in de koeling te wachten, om zaterdag te worden uitgegeven. Daarmee zal de zeventigste prikweek officieel van start gaan.

Maar wat gebeurt er allemaal bij een prikploeg tijdens de prikweek? Het begint allemaal met het ophalen van de hyacintenbloemen. Het gedoseerd uithalen is belangrijk, eenmaal uit de koeling gaan de bloemen in kwaliteit achteruit. Thuis, in de tent of schuur aangekomen, wordt begonnen met het ‘ritsen’: het verwijderen van de nagels van de stengels. De nagels worden per twee schuin op een speld geregen, wat het prikken vergemakkelijkt.

Bij het prikken is het belangrijk, om goed de ondergrond te volgen en strak genoeg te prikken. In sommige gevallen ziet de prikker niet wat er wordt geprikt; pas bij het nemen van afstand wordt het zichtbaar. Op plekken waar rechte lijnen gewenst zijn, worden de bloemen bijgeknipt om het mozaïek een strakker uiterlijk te geven. Op de laatste dag, de drukste dag voor de prikploeg, wordt doorgewerkt tot het mozaïek klaar is.

Maar bovenal is de prikweek een week vol van gezelligheid en goede gesprekken, waarbij koffie en biertjes wordt genoten met de buren en vrienden om je heen. De trots en blijdschap bij het zien van het voltooide mozaïek zijn onbeschrijfelijk. Op zaterdag de eerste bezoekers langs het mozaïek zien stromen, de duizenden foto’s die van het werk worden genomen. Dit alles geeft voldoening en is de mooiste beloning die geven kan worden. De mozaïeken zijn van zaterdag 20 april tot en met woensdag 24 april te bewonderen in Limmen. Zet de datum vast in uw agenda. Voor meer updates kijk op de Facebookpagina van Bloemendagen Limmen. (Foto’s: Stichting Bloemendagen Limmen)