Zeshonderd paar kinderhanden timmeren en zagen er vrolijk op los

Castricum/Akersloot/Limmen – Het is traditie dat kinderen zich aan het eind van de zomervakantie nog één week lekker uitleven met het bouwen van een Timmerdorp. Deze week is het weer zover. In de drie dorpskernen schieten de timmerdorpen inmiddels uit de grond. Limmen en Akersloot zijn maandag gestart, Akersloot volgde dinsdag. De redactie maakte maandagochtend een rondje langs de Timmerdorpen.

Door Henk de Reus

Het thema voor het Timmerdorp Akersloot is dit jaar ‘ruimtevaart’, een item waarop je je lekker creatief kunt uitleven zou je denken. Maar als de verslaggever het Timmerdorp wil betreden is er geen ruimtevaarder te bekennen. Wél zijn er enkele vrijwilligers bezig met de laatste voorbereidingen. Een van hen vertelt dat ‘De Bonte Avond’ op donderdag samenvalt met de Jaarmarkt en dat hierdoor alles met een dag is opgeschoven.

Julie (11), Meike (10), Fiene (11), Romy (11), Julia (10), Liza (10) en Lynn (10) bespreken de verdere opzet van hun minicamping in een bouwoverleg. (Foto: Henk de Reus)

Camping

In Limmen is het thema dit jaar ‘Camping’. Zeven jonge meiden tonen aan dat vrouwen toch praktischer denken dan mannen. Voordat ze met het echte werk beginnen hebben ze alvast wat pallets bij elkaar gescharreld en hier twee sheltertjes van gemaakt. Romy (11) legt uit dat ze op alles voorbereid willen zijn als het mocht gaan regenen. Als dit het geval is kunnen ze altijd nog even schuilen. Kom er maar eens op. De dames zitten in een rondje om iets wat later het kampvuur moet worden en overleggen hoe ze hun camping verder gaan opzetten. Ze zijn er snel uit. Romy: ,,Iets verderop maken we een speeltuin voor de kleintjes met daarnaast een zwembad. Verder geen tenten of huisjes, want het wordt een minicamping.’’ Julie (11) vult haar aan. ,,Romy’s moeder komt later nog lichtjes en kleedjes brengen.’’ Dat gaat er straks fantastisch uitzien.

Luuk (9), Jasper (9) en Wessel (10) bezig met de bouw van een receptie. (Foto: Henk de Reus)

Iets verderop zijn Luuk (9), Jasper (9) en Wessel (10) bezig met de bouw van een receptie. Als de verslaggever een foto van ze maakt slaat Wessel net vijf keer achter elkaar de spijker op z’n kop. De receptie is nog maar het begin. Een bungalow en een tent zijn ook in de werkplanning opgenomen.

Bouwvergunning

In Timmerdorp Castricum geldt geen thema. Je kunt dus vrij hutten bouwen. Er zijn echter strenge regels, want voor elke verdieping moet je eerst een bouwvergunning aanvragen. Thije, Pim en Dillen (allen 10) zoeken in de stapel hout naar geschikte balken en palen om verder te kunnen bouwen. Pim zegt dat ze met een groepje van zes kinderen samen twee hutten van minstens twee verdiepingen gaan bouwen. ,,Op de eerste verdieping wordt een brug naar de andere hut gemaakt, zodat je niet af en op hoeft te klimmen als je even bij elkaar wilt buurten.’’ Slim bedacht.

Thije, Pim en Dillen (allen 10) zoeken uit de stapel hout geschikte balken en palen om hun hut verder te bouwen. (Foto: Henk de Reus)

Ruben (9) heeft twintig meter verder een zaag ter hand genomen om enkele schoren af te zagen. Hij hanteert de zaag als een volleerd vakman en legt de functie van de schoren uit. ,,Dit is om de hut steviger te maken als je er straks een verdieping op wilt bouwen.’’ Zo te merken wordt Ruben later aannemer of opzichter. Het inzicht heeft hij al.

Ruben (9) hanteert de zaag als een volleerd vakman. (Foto: Henk de Reus)

Dat het altijd baas boven baas is laten Kees (11) en Gabe (10) zien. Hun hut aan het Spijkerpad wordt er een met drie verdiepingen. Appeltje-eitje, want hoogtevrees kennen ze niet. Links en rechts moet er nog wel flink worden doorgewerkt voordat de burgemeester donderdag op bezoek komt.

Kees (11) en Gabe (10) bezig met hun hut van drie verdiepingen. (Foto: Henk de Reus)