Zero Waste Tour Castricum wegens succes verlengd

Castricum – Je leven zodanig inrichten dat je minder afval produceert? Het blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Dat hebben de deelnemers aan de Zero Waste Tour Castricum ontdekt. Ze kregen vorige week een aantal praktische tips om dat doel te bereiken. ,,Super leerzaam hoe je met wat eenvoudige keuzes en gedrag zoveel afval kan besparen’’, reageerde een aanwezige. De ochtend was gezellig en leerzaam, de deelnemers hebben ook veel gelachen.

De tour maakte deel uit van 25 Zero Waste Tours door het hele land, georganiseerd in samenwerking met Zero Waste Nederland. Deze organisatie heeft als doel mensen te inspireren om hun leven in te richten met minder afval. Tijdens de tour werd gesproken over de enorme berg afval van een gemiddeld huishouden. Een deel daarvan komt in de natuur rond Castricum terecht. Consumenten kunnen, door het koopgedrag aan te passen, het tij keren. De groep liep langs een aantal winkels die het stimuleren om je eigen verpakking mee te nemen. Er werden tipstops ingelast aan de hand van vijf afvalonderdelen: voeding, on the road, verzorging, huishouden en kleding. De tips en trucs werden gedeeld door middel van ludieke paraplucarrousels. Zo konden de deelnemers de getoonde voorwerpen goed bekijken, maar was er geen contact.

Ploggend naar de lunch

Na de wandeltocht door het dorp kon het echte werk beginnen: het opruimen van zwerfafval. De gemeente Castricum stelde hiervoor professionele afvalgrijpers beschikbaar. De bewoners krijgen ze in bruikleen. Al ploggend (lopend afval opruimen) liep een gedeelte van de groep naar De Oude Keuken. Ze sloten daar de bijeenkomst af met een gezamenlijke lunch. Het was een zeer geslaagde ochtend waar veel tips zijn uitgewisseld voor een leven met minder afval. Vanwege corona was het aantal deelnemers beperkt. Door de overweldigende belangstelling organiseren de initiatiefnemers deze tour nogmaals. Via bonniesnoek@hotmail.com kan men zich aanmelden voor deelname.

Op de foto:
Deelneemster Daphne neemt zelf een bakje mee als ze een ijsje gaat halen. (Foto: aangeleverd)