Zero Waste Tour: boodschappen doen zonder plastic

Castricum – Binnenkort is het de Week Zonder Afval. In deze moderne tijden lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 5 juni aanstaande Zero Waste Tours op dertig locaties in heel Nederland. Lokale gidsen laten dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. In Castricum vindt de tour voor de tweede keer plaats.

Bonnie Snoek en haar buurman Tijn Hagens, initiatiefnemers van de Zero Waste Tour in Castricum, vinden het belangrijk om plasticvrij boodschappen te doen. Dit jaar versterkt Mariska van der Velden de twee gidsen. Zij woont in een Tiny house in Heemskerk en vindt het een sport om haar afvalberg te verkleinen. Ook zij zal haar tips delen en uiteraard vertellen over haar leven in een Tiny house. Bonnie Snoek: ,,Ik zag een documentaire over de plasticsoep en over de invloed van alle plasticvervuiling op onze aarde, in de lucht, in het water en uiteindelijk ook in ons lichaam. Door thuis minder plastic afval te maken kan ik zelf een steentje bijdragen.’’

Afvalberg verkleinen

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, is het hier mee eens. Pals: ,,De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. Deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis aan het verkleinen van de afvalberg.’’ Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ,,Terwijl er in Castricum heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje’’, zegt gids Tijn. Tijdens de Zero Waste Tour in Castricum deelt hij graag zijn tips en ervaringen met plasticvrij boodschappen doen in Castricum, maar ook andere tips om te gaan leven met minder afval.

Een behoorlijk aantal winkels in Castricum en Bakkum heeft de sticker van Zero Waste Nederland opgehangen. De winkeliers stimuleren hiermee het meenemen van eigen verpakking. De Zero Waste Tours in Castricum vinden plaats op zaterdag 5 juni van 10.00 tot 13.00 uur. De deelnemers lopen van Ekoplaza naar het Huis van Hilde en komen onderweg drie gidsen tegen die tips en trucs geven voor een leven met minder afval. Tijdens de wandeltocht loopt men langs verschillende winkels waar men boodschappen kan doen met eigen zakjes en bakjes. Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours. (Foto: Hans Braxmeier via Pixabay)